MTB'ers Terpstra en Van Houts sterk in World Cup Lenzerheide

MTB'ers Terpstra en Van Houts sterk in World Cup Lenzerheide

De wereldbeker in Lenzerheide was geen officieel kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen en de top twaalf op een geschoonde lijst – daarvan zijn er twee nodig om naar Rio te mogen – haalden ze met hun dertiende plek allebei net niet. Nederlands beste mountainbikers Anne Terpstra en Rudi van Houts lieten afgelopen zondag in Zwitserland echter zien dat ze op weg naar het EK – het eerstvolgende en misschien wel belangrijkste kwalificatiemoment – in vorm te verkeren. “Dat geeft vertrouwen”, sprak Van Houts.

Op het EK, van 20 tot en met 26 juli in het Italiaanse Chies d’Alpago, volstaat een plek in de top tien voor een plek in het vliegtuig naar Rio de Janeiro. Kijkend naar de uitslag in Lenzerheide een realistisch doel voor Van Houts en Terpstra. Zonder de renners van buiten Europa zou Van Houts twaalfde zijn geworden, Terpstra zelfs tiende.

De mountainbikester van Habitat was in haar nopjes met haar dertiende plek, haar beste positie ooit in een wereldbeker. “Ik ben er echt heel erg blij mee”, liet ze weten.

Terpstra had een matige start en reed op de eerste singletrack buiten de top dertig. Ze vond echter snel haar eigen tempo en begon daarmee aan een fikse opmars. “Ik had eigenlijk niet door dat ik zo slecht gestart was, maar door de hitte en hoogte werd het een echte slijtageslag. Daardoor kon ik in blijven halen.”

Ook Van Houts (Multivan-Merida) had een matige start. Hij reed na een half uur koers nog 22e, maar eindigde prima. “Ik ben tevreden met deze wedstrijd en het resultaat. Ik ben op de goede weg. Nu werk ik toe naar het NK (over twee weken, red.) en het EK. Daar hoop ik me te kwalificeren voor de Spelen,” zei hij.

Bij de vrouwen ging zege ging naar ‘good-old’ Gunn-Rita Dahle Flesjaa, die Lea Davison een minuut voorbleef. Derde werd Catharine Pendrel.  Bij de mannen finishte Michiel van der Heijden op de 36e plek. Frank Beemer (Incassonet) deed iets het beter en werd 30ste. Hans Becking (Betch.nl-Superior) haalde de streep op plek 61. De zege bij de mannen ging naar de Tsjech Jaroslav Kulhavy. Hij rekende af met ‘lokalmatador’ Nino Schürter en Ondrej Cink.

Foto: Thomas Weschta/Multivan-Merida