Experts bezorgd over magere renners

Experts bezorgd over magere renners

De Nederlandse Dopingautoriteit is bezorgd over de 'vermagering' in het peloton. Dat zegt de instantie na vragen van Wieler Revue over een experimentele sportdrank genaamd DeltaG, een middel dat de vetverbranding zou stimuleren. De door de Universiteit van Oxford ontwikkelde drank zou volgens sportjournalist Hans Vandeweghe al sinds 2011 exclusief door renners van Team Sky gebruikt worden. Het peperdure middel bevat Ketonen als hoofdingrediënt, een lichaamseigen stof die als extra energievoorraad dient en het lichaam meer vet laat verbranden.Hoewel de Dopingautoriteit ketonendrank niet als prestatiebevorderend bestempelt, zijn er wel degelijk zorgen over het gebruik van dergelijke (afslank)producten. ,,Welke BMI-waarden of vetpercentages vinden we nog acceptabel om (top)sport te bedrijven? En vinden we dat hier officiële regels voor moeten komen? Dat is echter een discussie die buiten het werkveld van de Dopingautoriteit valt”, zegt de instantie in Wieler Revue 5.

Hunger gameSinds de introductie van de vermogensmeter zoeken steeds meer renners een gouden balans tussen prestatie en gewicht, oftewel: een zo hoog mogelijk wattage per kilogram lichaamsgewicht. ,,Iedereen weet welk vermogen hij moet trappen om de concurrentie bij te houden”, stelt Rob van der Werf, diëtist bij Giant-Alpecin. ,,Als dat zes Watt per kilogram lichaamsgewicht is, kun je óf heel hard trainen óf de limiet van je lichaamsgewicht opzoeken.” Algemeen bekend is dat extreme afslankmethodes daarbij niet worden geschuwd. Sommige renners trainen urenlang op een nuchtere maag, om vervolgens met een slaappil de honger te verdringen tot de volgende ochtend, waarna soms opnieuw een nuchtere training volgt. Bij dergelijke trainingsvormen zet Van der Werf zijn vraagtekens. ,,Zoiets doet je lichaam meer kwaad dan goed. Je hormoonhuishouding raakt compleet van slag, bovendien ben je zo leeg dat je een paar dagen niet kunt trainen. Wat heb je dan bereikt?”

Ook Tourfavoriet Chris Froome is dagelijks bezig met zijn gewicht. De magere Brit verwoordde zijn dieet-drang dit voorjaar in The Guardian als volgt: ,,Professioneel wielrennen gaat vooral over de vraag wie het hongerigst is. Hoe graag wil je die overwinning? Je kunt het in alle opzichten een hunger game noemen.”

Het volledige artikel over eetgewoontes in het peloton is te lezen in Wieler Revue 5, nu in de winkel.