HomeNieuwsExperts bezorgd over magere renners

Experts bezorgd over magere renners

De Nederlandse Dopingautoriteit is bezorgd over de ‘vermagering’ in het peloton. Dat zegt de instantie na vragen van Wieler Revue over een experimentele sportdrank genaamd DeltaG, een middel dat de vetverbranding zou stimuleren. De door de Universiteit van Oxford ontwikkelde drank zou volgens sportjournalist Hans Vandeweghe al sinds 2011 exclusief door renners van Team Sky gebruikt worden. Het peperdure middel bevat Ketonen als hoofdingrediënt, een lichaamseigen stof die als extra energievoorraad dient en het lichaam meer vet laat verbranden.
Hoewel de Dopingautoriteit ketonendrank niet als prestatiebevorderend bestempelt, zijn er wel degelijk zorgen over het gebruik van dergelijke (afslank)producten. ,,Welke BMI-waarden of vetpercentages vinden we nog acceptabel om (top)sport te bedrijven? En vinden we dat hier officiële regels voor moeten komen? Dat is echter een discussie die buiten het werkveld van de Dopingautoriteit valt”, zegt de instantie in Wieler Revue 5.

Hunger game
Sinds de introductie van de vermogensmeter zoeken steeds meer renners een gouden balans tussen prestatie en gewicht, oftewel: een zo hoog mogelijk wattage per kilogram lichaamsgewicht. ,,Iedereen weet welk vermogen hij moet trappen om de concurrentie bij te houden”, stelt Rob van der Werf, diëtist bij Giant-Alpecin. ,,Als dat zes Watt per kilogram lichaamsgewicht is, kun je óf heel hard trainen óf de limiet van je lichaamsgewicht opzoeken.” Algemeen bekend is dat extreme afslankmethodes daarbij niet worden geschuwd. Sommige renners trainen urenlang op een nuchtere maag, om vervolgens met een slaappil de honger te verdringen tot de volgende ochtend, waarna soms opnieuw een nuchtere training volgt. Bij dergelijke trainingsvormen zet Van der Werf zijn vraagtekens. ,,Zoiets doet je lichaam meer kwaad dan goed. Je hormoonhuishouding raakt compleet van slag, bovendien ben je zo leeg dat je een paar dagen niet kunt trainen. Wat heb je dan bereikt?”

Ook Tourfavoriet Chris Froome is dagelijks bezig met zijn gewicht. De magere Brit verwoordde zijn dieet-drang dit voorjaar in The Guardian als volgt: ,,Professioneel wielrennen gaat vooral over de vraag wie het hongerigst is. Hoe graag wil je die overwinning? Je kunt het in alle opzichten een hunger game noemen.”

Het volledige artikel over eetgewoontes in het peloton is te lezen in Wieler Revue 5, nu in de winkel.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | De Speld en Tour de Tietema presenteren: het lichtste (en grappigste) wielershirt ooit!

De Speld mengde zich in een samenwerking met La Machine al eerder in de...

Video | Sam Oomen: ‘Ik kan nog niet pijnvrij fietsen’

Sam Oomen reed dit seizoen al de Giro, maar ook in de derde grote...

Vuelta | Grappig beeld: Lotto speelt Titanic na bij ploegenpresentatie

Net als bij de start van de Tour de France van 2015 in Utrecht...

Vuelta | Ploegentijdrit! Alles wat je moet weten over etappe 1: Utrecht-Utrecht

Parkoers Zullen ze bij de Vuelta-organisatie geluisterd hebben naar de wensen van Team Jumbo-Visma? Een...

Meer zoals dit

Video | Van Baarle: ‘Evenepoel is zeker een van de grote favorieten’

Dylan van Baarle was er al bij in de Tour de France en zal...

Nairo Quintana toch niet van start in Vuelta: ‘Focussen op verdediging, ontken gebruik’

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Nairo Quintana uit de uitslag van de...

Vuelta | Selecties compleet! Deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...