Lotto-Jumbo stapt uit de MPCC

Lotto-Jumbo stapt uit de MPCC

Lotto-Jumbo heeft zich teruggetrokken uit de MPCC, de beweging voor een geloofwaardiger wielrennen. De Nederlandse ploeg doet dat naar aanleiding van de commotie rond haar renner George Bennett, aan de vooravond van de Giro d'Italia. De Nieuw Zeelander mocht op grond van MPCC-regels niet starten, omdat bij hem een te lage cortisolwaarde was gemeten. En dat is schadelijk voor de gezondheid. Aanvullende tests hebben nu aangetoond dat dat onterecht was.

Uit de verklaring van de ploeg: 'Team LottoNL-Jumbo is tot haar spijt genoodzaakt haar lidmaatschap van de MPCC (Mouvement Pour Cyclisme Crédible) te beëindigen. Eerder ging George Bennett niet van start in de Giro d'Italia vanwege een te lage cortisolwaarde. Er zijn aanvullende testen uitgevoerd, waaruit bleek dat Bennett onterecht uit de Giro is gehouden. Daaruit, evenals uit adviezen van externe experts, blijkt dat de MPCC-procedure rondom cortisolmetingen niet 100% waterdicht is. Er is veel contact geweest tussen het team en de MPCC. Binnen de MPCC was het niet mogelijk een aanpassing van de procedures rondom cortisolmetingen te realiseren voor de algemene vergadering in oktober en hiermee te voorkomen dat renners eventueel onterecht aan de kant komen te staan. Team LottoNL-Jumbo kan zich niet conformeren aan een procedure waarvan vaststaat dat deze niet 100% waterdicht is. Het team ondersteunt de uitgangspunten van de MPCC en betreurt daarom deze lastige beslissing.'

'Procedure moet aangepast'

Twee jaar geleden mocht Theo Bos op dezelfde gronden als Bennett niet starten in de Ronde van Spanje. Teammanager Richard Plugge: ,,Ons team staat achter de strijd tegen misbruik van corticosteroïden in de sport. Een lage cortisolwaarde wordt niet altijd veroorzaakt door misbruik en bij een te lage waarde is zeker ook niet altijd sprake van een ongezonde situatie. Daarom vinden wij, en met ons andere teams/teamartsen en renners, dat de procedure rond de meting van lage cortisolwaarden geëvalueerd en aangepast dient te worden, om te voorkomen dat renners onterecht aan de kant komen te staan en teams onnodige imago- en sportieve schade lijden. Nu wij weten dat de procedure niet 100% waterdicht is en deze bij ons tot twee keer toe (in de Vuelta 2013 en Giro 2015) voor een onnodige terugtrekking van een renner heeft gezorgd, kunnen wij niet meer verantwoorden dat een renner op die basis wordt gecontroleerd en eventueel wordt uitgesloten van deelname.”