Eneco Tour: van Bolsward naar Geraardsbergen

Eneco Tour: van Bolsward naar Geraardsbergen

Het parkoers van de Eneco Tour, die van 10 tot en met 16 augustus 2015 verreden wordt, is bekendgemaakt. De elfde editie zal van start gaan in Bolsward en eindigen in Geraardsbergen.

Van Friesland in het noorden van Nederland tot de provincie Luxemburg in het zuiden van België: nooit eerder strekte het parkoers van de Eneco Tour zich zo wijd over de Lage Landen uit. 'Le grand départ' van de Eneco Tour vindt dit jaar plaats in de provincie Friesland, in de stad Bolsward, bekend van de Elfstedentocht. Voor de tweede en derde etappe trekt de karavaan naar Noord-Brabant en Oost- en West-Vlaanderen voor twee ritten in lijn. Donderdag is er een individuele tijdrit in Hoogerheide.

Hierna mogen de renners zich opmaken voor drie pittige etappes. Op vrijdag en zaterdag worden er hellingen uit de Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik aangedaan. De ontknoping van de Eneco Tour vindt plaats in en rond Geraardsbergen met aankomst op de Vesten. In deze laatste etappe moeten de renners onder meer de Berendries, Bosberg en de Muur enkele malen trotseren. Deze opbouw leidt er niet alleen toe dat de Eneco Tour tot op het einde spannend kan blijven, maar ook dat deze rittenkoers hierdoor op maat gemaakt is voor de 'klassieke' renner.

Een nieuw concept in de Eneco Tour is de 'Eneco Golden KM'. Net zoals in de Baloise Belgium Tour zal er een gouden kilometer zijn met 3 supersprints. De driedubbele sprint in volle finale op ongeveer twintig kilometer van het einde is een eenvoudig, maar ook attractief concept. De winnaar van elke van deze sprints krijgt drie bonificatieseconden, de tweede twee seconden en de derde één seconde. In totaal kan je dus op een kilometer negen seconden verzamelen. Ideaal dus voor klassementsrenners die hier hun voordeel uit willen halen.

Koersdirecteur Rob Discart: ,,We zijn zeer trots om een gevarieerd parkoers aan te bieden, waarin elk type renner iets naar zijn zin terug vindt. Dit rittenschema kan er bovendien zeker toe bijdragen dat we opnieuw mogen uitkijken naar een aantrekkelijk sportief verloop van de Eneco Tour waarbij tot de laatste dag spanning is verzekerd. Uiteindelijk beslissen de renners nog zelf hoe ze gebruik maken van alle mogelijkheden die hen worden aangeboden op dit gevarieerde parkoers."