Terpstra 18de bij MTB wereldbeker vrouwen

Terpstra 18de bij MTB wereldbeker vrouwen

Anne Terpstra heeft zondag een prima prestatie geleverd door in de World Cup in Albstadt als achttiende te eindigen bij de elite-vrouwen. De Nederlands kampioene eindigde daarmee liefst vijftien plekken hoger dan de manche een week eerder in Nove Mesto. De race werd voor de tweede keer op rij gewonnen door Jolanda Neff, voor Gunn-Rita Dahle-Flesjaa en Catherine Pendrel.

Terpstra (Habitat) nestelde zich al vroeg in de race in de top twintig en hield daar knap stand. Ze gaf op het niet super technische, maar wel zware pakoers uiteindelijk nog geen vijf minuten toe op Neff. Terpstra finishte kort achter Annika Langvad (wereldkampioene marathon), Belgisch kampioene Githa Michiels, Oekraïens kampioene Yana Belomoina (Betch.nl-Superior) en de kampioene van Italië, Eva Lechner.

Voor in de koers reed Neff al na de korte startlus weg. Mede omdat in de eerste ronde de rensters in de achtervolgende groep vooral naar elkaar keken in plaats van te achtervolgen, zag niemand de Zwitserse meer terug. Achter haar streden Flesjaa en Pendrel tot de laatste meters voor het zilver. Emily Batty finishte als vierde, Maja Wloszczowska werd vijfde.

Pauline Ferrand-Prevot stapte al vroeg in de race af, ook voor Hielke Elferink verliep de race niet goed. Ze werd op twee rondes achterstand nog wel als 53e geklasseerd.

Annemarie Worst

Bij de belofte-vrouwen miste Annemarie Worst net de top tien. De jonge mountainbikester van Giant eindigde op een elfde plek, krap een half minuutje achter nummer tien Alice Barnes (Betch.nl-Superior). De zege ging net als vorige week naar de Zweedse Jenny Rissveds, die afrekende met de Zwitserse Allessandra Keller en de Amerikaanse Kate Courtney.

Worst, vorige week in Nove Mesto veertiende, had een prima start en kwam na de korte startlus als achtste door. Daarna had ze wat tegenslag en zakte ze terug, tot een twintigste plek na de derde ronde. Daarna begon ze aan een opmars die haar met drie ‘top-tien-rondetijden’ op de elfde plek deden belanden.

,,Het ging wel goed”, zei Worst. ,,In de eerste ronde vloog mijn ketting er echter af in de lange afdaling, waardoor ik een flink stuk moest lopen. Daarna duurde het lang voordat ik mijn ritme vond, maar dat lukte gelukkig wel. Voelde me steeds weer wat sterker worden tijdens de wedstrijd.”

Ook Anne Tauber en Marlo Koevoet reden een nette wedstrijd. Tauber (VisscherHolland) streed de hele wedstrijd om een plek in de top twintig en daarin slaagde ze: 19de. Koevoet (Apex) reed een zeer constante race die haar op plek 23 deed belanden. Britt van den Boogert (Craft-TenTusscher) werd op een ronde achterstand 33ste.

(www.bikesight.nl)