HomeNieuwsGIRO VANDAAG: Venijn in de staart

GIRO VANDAAG: Venijn in de staart

Voor de laatste Giroritten keren de renners terug naar Italië. Ze vertrekken voor de achttiende etappe nog in Zwitserland, vijf kilometer ten zuiden van Lugano in het plaatste Melide. Na vijftien kilometer passeren ze de grens bij Ponte Tresa en gaat de rit verder in de regio Lombardia.

Langs Varese gaan de renners naar de zuidpunt van het Lago Maggiore en komen in de regio Piemonte. Via de westelijke oevers van het meer rijden ze noordwaarts langs mooie plaatsen als Arona, Meina en Stresa. Allen bekend om hun grote villa’s, mooie parken en tuinen. Vanuit Stresa zijn per boot de drie Borromee-eilandjes te bezoeken. Op een van die eilandjes, het Isola Bella, liet in de zeventiende eeuw graaf Carlo Borromeo een oogstrelend kasteel bouwen voor zijn vrouw Isabella. Vandaar de naam van het eiland. De tuinen bij het kasteel zijn aangelegd in de vorm van een afgeknotte piramide, met terrassen op tien hoogteniveaus, met fonteinen en grotten. Adembenemend!

Parkoers

Het venijn zit alleen in de staart van deze rit. In de laatste 45 kilometer kan er van alles gebeuren te beginnen met de Monte Ologno, tien kilometer klimmen tegen negen procent. De prachtige uitzichten tijdens de klim zijn vooral leuk voor de volgers en tv-kijkers. De renners moeten geconcentreerd bezig zijn op de smalle en bochtige wegen van het tweede deel van de klim. Opletten geldt nog meer voor de venijnige afdaling die technisch is en dus veel bochten kent. De afdaling naar Verbania wordt twee keer onderbroken voor een korte maar venijnige klim. De laatste tien kilometer omlaag zijn wel snel te nemen, want met wat ruimere bochten. Al nemen de haarspeldbochten regelmatig veel snelheid weg.

Verbania was in 2011 vertrekplaats voor de rit naar Sestriere die een zelfde finale had als de rit van overmorgen zal hebben. Verbania had eerder in de Giro van 1992 een aankomst, toen de Toscaan Franco Chioccioli de etappe won.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Column | Ik ga al een hele tijd met alle nepbeesten die ik tegenkom op de foto en het is inmiddels een bonte verzameling

Elke gek z'n gebrek. Mathieu van der Poel gaat helemaal op in Fortnite en...

5 Redenen waarmee je je vriendin/vrouw kunt overhalen om ook te gaan fietsen

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar er zij nog steeds mensen die...

10 Keer ‘haarspeldporno’: zet deze klimmen maar op je bucketlist! 

Dit zijn tien prachtige plaatjes en tegelijkertijd ook tien dikke tips om zelf op te fietsen. Welke van deze wil jij het liefst bedwingen?

Meer zoals dit

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Dylan Teuns per direct naar Israel-Premier Tech: ‘Vertrouwensbreukje met Bahrein maar ook UCI-punten van belang’

Dylan Teuns is niet langer renner van Bahrein-Victorious. In onderling overleg met het management...

Tim Merlier over transfer naar Soudal – Quick Step: ‘Een droomkeuze, terwijl het bij Alpecin-Deceuninck financieel niet liep zoals ik hoopte’

Tim Merlier stapt volgend seizoen over naar het Soudal-Quick Step van Patrick Lefevere. Geen...