GIRO VANDAAG: De bergen in

GIRO VANDAAG: De bergen in

De Girokaravaan trekt het hooggebergte in. Etappe vijftien gaat over een afstand van 165 kilometer, van Marostic naar Madonna di Campiglio.

Startplaats Marostica in de regio Veneto is een wieleroord. Inwoner Giovanni Battaglin, in 1981winnaar van Giro en Vuelta, maakt nu de koersfietsen onder zijn naam. Inmiddels heeft een andere Battaglin, uit dezelfde plaats maar geen familie, furore gemaakt in de Giro. Enrico won in 2013 de etappe naar San Bruno en vorig jaar de etappe naar Oropa.

Op het centrale plein piazza Castello van het ommuurde Marostica betwistten in de vijftiende eeuw twee ridders middels het schaakspel de mooie Eleonora. Een feit dat nog tweejaarlijks wordt herdacht met een levensecht schaakspel, figuranten krijgen een rol als schaakstuk. Vandaag betekent de Girostart het begin van de zware bergetappes, waar de pure klimmers als het jonge Italiaanse talent Fabio Aru hun verlies van gisteren moeten terugverdienen.

Halverwege de rit rijdt de karavaan door Trento met zijn prachtige winkelstraten en elegante restaurants en bars in het centrum en met het beroemde Castello del Buonconsiglio. De bouw daarvan is begonnen in de dertiende eeuw. In de volgende eeuwen is er veel bij gebouwd, zoals de veertiende eeuwse Torre dell’Aquila beschilderd met beroemde fresco’s.

Parkoers

Wintersportplaats Madonna di Campiglio in de regio Trentino Alto Adige keert na zestien jaar terug als aankomstplaats van de Giro. In 1999 won Marco Pantani er, de volgende morgen verliet hij onder zware politiebegeleiding het hotel. In de vroege ochtenduren bevatte zijn bloed volgens de dan geldende wielerwetten een te hoog percentage rode bloedlichaampjes waardoor hij niet meer mocht starten.

De slotklim naar Madonna di Campiglio is niet de zwaarste klim van de dag. Dat is de voorlaatste, de passo Daone, die met zijn ruim acht kilometer klim tegen een stijginspercentage van bijna tien procent en zijn technische afdaling over smalle bochtige weggetjes voor verrassingen kan zorgen. Eerder op de dag hebben de renners een beter verteerbare klim gedaan, la Fricca: tien kilometer, tegen vijf procent gemiddeld.