GIRO VANDAAG: De voorbeslissing?

GIRO VANDAAG: De voorbeslissing?

Net geen zestig kilometer tijdrijden, van Treviso naar Valdobbiadene. Grote kans dat de Giro na de veertiende etappe voor een groot deel in het slot valt. De verwachting is immers dat Alberto Contador zijn voorsprong op Fabio Aru flink vergroot en Richie Porte staat na het incident rond zijn wielwissel ook al meer dan drie minuten achter op de Spaanse rozetruidrager.

Vorig jaar kende de Giro een wijntijdrit in Piemonte van Barbaresco naar Barolo, in de rit van vandaag gaat het tweede deel door de prachtige wijnvelden van de regio Veneto. De finishplaats is Valdobbiadene. bekend van zijn Prosecco superiore.

De omgeving van startplaats Treviso heeft een grote economische groei gekend in de jaren zeventig en tachtig. Het staalbedrijf Cimolai komt er vandaan, een naam die de toerist op de autostrada regelmatig ziet bij het passeren van een door het bedrijf gemaakte brug of viaduct. De firma construeert ook grote stadions.

De wielerliefhebber denkt bij Treviso aan fietsenbouwer en -ontwerper Giovanni Pinarello, de toerist kent de ommuurde stad van de mooie straatjes en de kanalen. In het centrum ligt het elegante plein Piazza dei Signori, met zijn prachtige paleizen.

Parkoers

Een lange tijdrit als vandaag is ongewoon in de hedendaagse Giro, omdat hij de strijd wel eens in een beslissende plooi kan leggen. Zoals gebeurde bij de laatste lange tijdrit, in 2009. Denis Menchov won op de twaalfde koersdag de tijdrit van zestig kilometer en later dus de ronde.

De eerste dertig kilometer is de vlakke weg over lange rechte stukken zeer geschikt voor de tijdritspecialisten, maar even na Conegliano vanaf Bagnolo gaat het langs de rijke druivenvelden veel op en af naar de Prosecco stad Valdobbadiene. Rigoberto Uran, de winnaar van de tijdrit vorig jaar, heeft de tijdrit in het voorjaar verkend. „Het parkoers staat me aan, maar het is natuurlijk wel erg verschillend met de tijdrit die ik vorig jaar won.”

De laatste en enige keer dat de Giro in Valdobbiadene eindigde, was er een massasprint met Alessandr Petacchi als winnaar. Vandaag zal het geen sprinter zijn, die in Valdobbiadene de spumante of prosecco ontkurkt op het podium, wel Uran, Richie Porte of Alberto Contador?