HomeNieuwsGIRO VANDAAG: Finish op het circuit

GIRO VANDAAG: Finish op het circuit

Etappe 11 van de Giro gaat over 153 kilometer, van Forli naar Imola. De rit eindigt op het autocircuit van Enzo en Dino Ferrari dat van 1980 tot 2006 het Formule-1 circus ontving voor een Grand Prix. Nu heeft Italië alleen nog een GP in Monza, bij Milaan. De renners gaan in de regio Emilia Romagna vanuit Forlì eerst naar Castrocaro Terme, dat zijn kuurbaden al had in de Romeinse tijd. Daarna moeten de renners door de zeer heuvelachtige Apennijnen naar Imola, met veel meer klimmen dan de twee die zijn aangemerkt voor de bergprijs. Van daaruit rijden ze nog vier keer een rondrit door de stad en over het autocircuit met daarbij de Tre Monti als klimmetje.

Imola heeft een opvallende afrit van de autostrada want langs de weg voor het grote centrale kantoorgebouw van winkelketen Mercatone Uno staat een groot billboard met een koersende Marco Pantani. De in 2004 overleden klimmer uit het wat verderop aan de kust gelegen Cesenatico behaalde zijn grootste successen in het Mercatone Uno-shirt.

Parkoers

In de finale wordt viermaal een circuit van achttien kilometer afgelegd, met finish op het autocircuit. Op dit circuit streden de renners in 1968 om de regenboogtrui. Thuisrijder Vittorio Adorni uit het honderd kilometer westelijker gelegen Parma was de glorieuze winnaar. Hij zat in een vroege vlucht met onder anderen de Belg Herman Van Springel. Al op negentig kilometer van de eindstreep ging Adorni solo en won die dag met een tiental minuten voorsprong.

Filippo Pozzato zal ook met plezier terugdenken aan het circuit want hij won er in in 2009 de nationale titel. De laatste keer dat de Giro Imola als finishplaats had, won Roberto Pagnin de rit. Dat was in 1992. Met alle heuvels en het klimmetje op het circuit is een sprint te verwachten met een beperkte groep.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

5 Redenen waarmee je je vriendin/vrouw kunt overhalen om ook te gaan fietsen

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar er zij nog steeds mensen die...

10 Keer ‘haarspeldporno’: zet deze klimmen maar op je bucketlist! 

Dit zijn tien prachtige plaatjes en tegelijkertijd ook tien dikke tips om zelf op te fietsen. Welke van deze wil jij het liefst bedwingen?

Meer zoals dit

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Dylan Teuns per direct naar Israel-Premier Tech: ‘Vertrouwensbreukje met Bahrein maar ook UCI-punten van belang’

Dylan Teuns is niet langer renner van Bahrein-Victorious. In onderling overleg met het management...

Tim Merlier over transfer naar Soudal – Quick Step: ‘Een droomkeuze, terwijl het bij Alpecin-Deceuninck financieel niet liep zoals ik hoopte’

Tim Merlier stapt volgend seizoen over naar het Soudal-Quick Step van Patrick Lefevere. Geen...