Jan Janssen 75 jaar: 'Gelukkig: Ik ben er nog'

Jan Janssen 75 jaar: 'Gelukkig: Ik ben er nog'

Jan Janssen viert vandaag zijn 75ste verjaardag. En in goede gezondheid. De eerste Nederlandse Tourwinnaar heeft een heftige tijd achter de rug. Na de vondst van een gezwel op zijn lever moest Janssen zes chemokuren ondergaan. ,,Man, ik heb afgezien! Ik kan het niet beschrijven. In de Tour heb ik ritten gehad van 280 kilometer, met vijf cols. Maar wat ik nu meegemaakt heb... Niet te vergelijken! Maar gelukkig: Ik ben er nog!”, zegt hij in de Tourspecial van Wieler Revue, die vrijdag verschijnt.

Het was een ingrijpende periode voor Janssen. ,,Het was heavy hoor, potverdorie. Die chemokuren, daar word je niet vrolijk van. Je bent vermoeid, alles doet pijn. De nagels van mijn tenen vielen er spontaan af. Ik heb zes van die kuren gehad, de laatste was helemáál zwaar. Maar we zijn er doorheen gekomen! 13 januari was de laatste, sindsdien zit ik in een stijgende lijn. Ik heb ook nog twee versterkingskuren gehad. Eiwitten, Epo, al die dingen meer.”

Met een grote glimlach: ,,Ik hoef toch niet meer naar de dopingcontrole. En ik moet zeggen dat het al sterk verbeterd is. Psychisch krijg je natuurlijk een geweldige draai om je oren als de diagnose gesteld wordt. Dat hakt er in hoor!"

Het volledige interview lezen? Klik op deze link om de Tourspecial alvast te bestellen