Kruijswijk grijpt net naast ritzege in Giro

Kruijswijk grijpt net naast ritzege in Giro

Het is Steven Kruijswijk net niet gelukt de achtste etappe in de Giro d'Italia te winnen. De 27-jarige renner van Lotto-Jumbo reed vrijwel de gehele dag aan de leiding, maar werd in de slotkilometers nog gepasseerd door ritwinnaar Beñat Intxausti en daarna ook de complete favorietengroep met daarin onder anderen klassementsleider Alberto Contador, Fabio Aru en Richie Porte.

Kruijswijk sprong na zestig kilometer alleen weg uit het peloton, waarna daarachter elf andere renners in de tegenaanval gingen. In de afdaling van de Forca d'Acero (tweede categorie) kwamen vervolgens Carlos Betancur en Franco Pellizotti aansluiten. Kristof Vandewalle waagde op dat moment de oversteek, wat na een ziedende afdaling ook slaagde. Pellizotti liet zich vrijwel gelijktijdig weer terugzakken in de achtervolgende groep.

Kruijswijk opnieuw solo

Op de slotklim ging Kruijswijk er al snel alleen vandoor. Even leek het er op dat de Noord-Brabander de eerste Girozege uit zijn carrière binnen ging halen, maar met nog vier kilometer tot de top van de slotklim kwamen Intxausti en Sebastian Reichenbach langszij, waarna eerstgenoemde een verwoestende demarrage plaatste en solo naar de ritzege reed.

In de favorietengroep probeerde Aru een doorbraak te forceren, maar zowel Contador als Porte kon met pijn en moeite counteren. Mikel Landa kreeg wel de ruimte, maar hij kwam te laat voor dagsucces. Uiteindelijk sprintte Aru achter Intxausti, Landa en Reichenbach naar de vierde plaats in de daguitslag.