Formolo wint vierde Girorit na spektakelstuk

Formolo wint vierde Girorit na spektakelstuk

Davide Formolo heeft de vierde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De 22-jarige renner van Cannondale-Garmin was in de 150 kilometer lange etappe van Chiavari naar La Spezia de beste van een omvangrijke kopgroep. Met nog veertien kilometer tot de finish sprong de Italiaan weg bij zijn vluchtgenoten, die daarna nog door de favorietengroep werden ingelopen.

Simon Clarke (Orica-GreenEdge) won daarachter de sprint van de favorietengroep, waarin hij was teruggevallen. Hij mag daardoor morgen (woensdag) in de roze trui vertrekken voor de vijfde rit. Jonathan Monsalve (Southeast) finishte als derde. Fabio Aru (Astana), Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) en Richie Porte (Team Sky) maakten ook deel uit van die groep.

Keizer mee in vroege vlucht

Al vroeg op de dag ontstond de zeer omvangrijke kopgroep met daarbij onder anderen Martijn Keizer (Lotto-Jumbo), Giovanni Visconti (Movistar) en Formolo. Na diverse aanvalspogingen raakten uiteindelijk vijftien renners samen voorop. De voorsprong was aanvankelijk behoorlijk groot, maar naarmate de finish dichterbij kwam werd het gat snel kleiner.

Coup van Astana

Op de Passo del Termine, een beklimming van derde categorie, voerde de Astana-ploeg van Aru het tempo behoorlijk op. Veel renners hadden daar niet op gerekend, want binnen de kortste keren waren er nog maar twintig renners over in de favorietengroep. Onder meer Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) en Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) waren er toen al niet meer bij.

Op de laatste beklimming van de dag ging Aru vervolgens op de pedalen staan. In eerste instantie konden alleen Contador en Porte volgen, maar in de afdaling keerden toch nog een aantal anderen terug. Steven Kruijswijk verloor meer dan vier minuten op de andere klassementsrenners.