GIRO VANDAAG: Levendige finale

GIRO VANDAAG: Levendige finale

Vandaag rijden de renners voor de vierde en laatste dag tijdens de Giro in de regio Liguria, over 150 kilometer van Chiavari naar La Spezia. De regio heeft in de aanloop zijn uiterste best gedaan om de uitgaven van twee miljoen voor de Girostart te verantwoorden. Meestal werd daarbij het onderzoek uit 2012 van de universiteit Bocconi uit Milaan opgevoerd. Onderzoeker Nielsen toonde aan dat een Girostart een geldstroom van 110 miljoen euro zou genereren, waarvan ruim dertig op korte termijn.

De startplaats Chiavari heeft een rijke traditie in de meubelbouw, net na 1800 werd er de ‘Chiavari’ stoel ontworpen die snel Europa zou veroveren. Door zijn speciale houtbewerking is het een stevige, comfortabele stoel die nog geen twee kilo weegt.

Chiavari ligt een paar kilometer ten noorden van de finishplaats van gisteren Sestri Levante, die nog eens wordt aangedaan alvorens de renners het binnenland inrijden naar de eerste van drie klimmen. Als de renners weer terug aan de kust rijden blijft het op en af gaan langs de beroemde Cinque Terre, de zeedorpjes Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Aan de laatste plaats zal Denis Menchov mooie herinneringen hebben, want in 2009 legde hij in de tijdrit van Sestri Levante naar Riomaggiore de basis voor zijn Girozege.

 

Parkoers

Het parkoers leent zich voor een levendige eindfase met in het slotcircuit van La Spezia een korte klim, op tien kilometer van de streep. De klim van la Biassa is vooral in de laatste drie kilometer erg bochtig, vol met haarspelden en heeft een stijgingspercentage van zeven tot elf procent. Ideaal voor een krachtige aanvaller.

Zien we vandaag een even glorieuze winnaar als in 1989, toen Laurent Fignon in de roze trui won? Hij had de leiderstrui zes dagen eerder veroverd op Erik Breukink, toen die op weg naar Corvara zijn fameuze hongerklop kreeg. De Nederlander eindigde dat jaar als vierde na twee eerdere podiumplaatsen: een derde en een tweede plaats.