Nederlandse sprinttitels voor Van Eck en Beerten

Nederlandse sprinttitels voor Van Eck en Beerten

Hij liet de laatste weken al zien in blakende vorm te zijn en was daardoor de grote favoriet. Die rol maakte Jeroen van Eck afgelopen zondag meer dan waard op het NK MTB eliminator in Arnhem. Hij werd voor het eerst in zijn carrière Nederlands kampioen en deed dat in stijl: de 21-jarige renner uit Leuth was in de finale met afstand de beste. Hij bleef Lehvi Braam, Daniel Prijkel en Dennis Ebert voor.

„Voor het eerst een rood-wit-blau­we trui winnen voelt al bijzon­der, maar de manier waarop maakt het voor mij exta speciaal”, zei Van Eck na zijn race.

Van Eck was vorig jaar ook al dicht bij winst, maar verspeelde de titel door een fout aan Lehvi Braam. Die laatste was ook giste­ren zijn voornaamste concurrent op het grasparcours met een aan­tal kunstmatige hindernissen. Van Eck reed met afstand de snel­ste kwalificatietijd en won daarna zonder problemen de kwartfinale en de halve finale. Zelfs in de eindstrijd was hij oppermachtig. Hij kwam met meer dan twintig meter voorsprong op Braam over de streep.

Bij de vrouwen was er maar een startveld van drie vrouwen, mede omdat Anne Terpstra op het laatst besloot haar titel niet te verdedigen. Dat maakte de weg vrij voor de nummer twee van vorig jaar, Anneke Beerten. Beerten stond op het podium samen met Sanne Tent en Manon van der Sande.

SRAM Liga KoldingTerpstra besloot op het laatste moment naar het Deense Kolding af te reizen om via de cross-countrywedstrijd daar (UCI.C1) zich voor te bereiden op de komende wereldbekers. Het bleek een goede keuze, want ze won. Terpstra klopte de Deensen Malene Degn en Helle Haugaard Jessen. Marlo Koevoet finishte als vijfde. De twee Nederlandse pakten daarmee respectievelijk 60 en 20 UCI-punten. Bij de mannen haalde Frank Beemer knap het podium, achter de Zwitser Matthias Stirnemann en de Deen Sebastian Carstensen Fini. Beemer verdiende met zijn derde plek 30 UCI-punten.