HomeNieuwsGIRO VANDAAG: Sprinten in Genua

GIRO VANDAAG: Sprinten in Genua

Etappe twee van de Giro, gaat van Albenga naar Genua, over 177 kilometer. Vertrekplaats Albenga kreeg in de Middeleeuwen zijn vorm. Kruistochtstrijders bouwden er veel torens om hun terugkeer te vieren, maar de kathedraal van San Michele blijft het voornaamste bouwwerk van de stad.

De rit langs de zee geeft geweldige uitzichten op de kalkrijke rotspartijen met veel grotten. Een van de belangrijkste ligt vlak voordat de renners in Savona komen, hij geeft veel informatie over het prehistorisch verleden en is alleen toegankelijk vanaf zee.

Na een honderdtal kilometers komen de renners in de regionaal belangrijke havenstad Savona en ze finishen in Genua, waar overstromingen afgelopen november huis hielden na overvloedige regenval, net als enkele jaren terug. De gelden die toen ter beschikking kwamen om schade in de toekomst te voorkomen konden nog niet worden besteed, omdat aannemers die niet voor de waterwerken werden verkozen langdurige verweerprocedures hebben aangespannen.

De finale is helemaal in het monumentale centrum van Genua, waar de prachtige paleizen aan de corso Garibaldi het roemrijke verleden van de stad laten zien. In het moderne gedeelte van de stad zijn naast het grootste aquarium van Europa ook de bouwwerken van architect Renzo Piano.

 

Parkoers

Vandaag hebben de sprinters de meeste kans op succes. Nadat de renners vanuit Albenga eerst nog de finale van de Italiaanse voorjaarswedstrijd Trofeo Laigueglia hebben gereden, rijden ze tientallen kilometers oostwaarts langs de kust over de via Aurelia, de weg die de Romeinen vanuit Rome naar het noorden aanlegden. Het is goeddeels het tweede deel van de voorjaarsklassieker Milaan-Sanremo in omgekeerde richting. In Cogoleto gaat de karavaan even landinwaarts voor de eerste bergprijs. Maar in Genua is het de beurt aan de sprinters na twee rondjes over een circuit van 6,8 kilometer.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Column | Ik ga al een hele tijd met alle nepbeesten die ik tegenkom op de foto en het is inmiddels een bonte verzameling

Elke gek z'n gebrek. Mathieu van der Poel gaat helemaal op in Fortnite en...

5 Redenen waarmee je je vriendin/vrouw kunt overhalen om ook te gaan fietsen

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar er zij nog steeds mensen die...

10 Keer ‘haarspeldporno’: zet deze klimmen maar op je bucketlist! 

Dit zijn tien prachtige plaatjes en tegelijkertijd ook tien dikke tips om zelf op te fietsen. Welke van deze wil jij het liefst bedwingen?

Meer zoals dit

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Dylan Teuns per direct naar Israel-Premier Tech: ‘Vertrouwensbreukje met Bahrein maar ook UCI-punten van belang’

Dylan Teuns is niet langer renner van Bahrein-Victorious. In onderling overleg met het management...

Tim Merlier over transfer naar Soudal – Quick Step: ‘Een droomkeuze, terwijl het bij Alpecin-Deceuninck financieel niet liep zoals ik hoopte’

Tim Merlier stapt volgend seizoen over naar het Soudal-Quick Step van Patrick Lefevere. Geen...