Hermans primus in Brabantse Pijl

Hermans primus in Brabantse Pijl

Ben Hermans won de Brabantse Pijl. Op het plaatselijke parkoers in Overijse bleek de Belg van BMC de sterkste. Hij kwam solo over de streep. Daarachter won Michael Matthews (Orica-GreenEdge) de sprint voor plaats twee, voor Philippe Gilbert (BMC).

Vanuit de start in Leuven zat de snelheid er goed in. Na veertig kilometer brak het peloton in twee stukken, maar een vijftal kilometer later was het peloton weer compact. Na bijna anderhalf uur koers wisten drie renners weg te komen uit de grote groep. Thomas de Gendt (Lotto-Soudal) toonde zich nog maar eens in de vroege uurtjes en nam in zijn poging de Luxemburger Alex Kirsch (Cult Energy) en de Franse aanvaller pur sang Anthony Delaplace (Bretagne-Séché) mee.

Zij kregen nooit meer dan drie minuten. In het peloton werkten de troepen van Philippe Gilbert (BMC) en Michael Matthews (Orica-GreenEdge) - vorig jaar de eerste en tweede in deze koers - samen om het trio binnen schotsafstand te houden. Reinier Honig (Team Roompot) en Nick van der Lijke (Lotto-Jumbo) probeerden ieder afzonderlijk de finale te openen, maar even rap als zij aanvielen, werden ze weer teruggepakt door het peloton. Vooraan bleven De Gendt en Delaplace over, maar zij werden op minder dan veertig kilometer van de finish gegrepen.

In de voorlaatste plaatselijke ronde stuurde Gilbert een luitenant mee naar voren. Ben Hermans reageerde op een aanval van onder andere David Tanner (IAM Cycling). Het duo kreeg twintig seconden voorsprong. Op de voorlaatste passage van de Ijskelderlaan ging Björn Leukemans (Wanty-Groupe Gobert) in het peloton. De Belg viel in een poging tot achtervolgen echter wat stil op de aankomststrook. Hij kreeg in de tegenaanval Julien Vermote (Etixx-Quick Step), Paul Voss (Bora-Argon 18) en Silvan Dillier (BMC) mee.

Vijf kilometer voegde Dries Devenyns (IAM Cycling) zich bij het kwartet achtervolgers, met Victor Campenaerts (Topsport Vlaanderen-Baloise). Even later sloten nog meer favorieten aan in de tweede groep, al reed die op dat moment nog een halve minuut achter het tweetal koplopers.

Een nieuwe groep van negen probeerde het gat naar de kop van de wedstrijd te dichten, waarbij met Fabio Felline (Trek Factory Racing) en Marco Canola (UnitedHealthcare) twee gevaarlijke sprinters zaten. Ook Huub Duyn (Team Roompot) was van de partij, ondanks een val eerder op de dag. Op de Holstheide dichtte Davide Rebellin (CCC Sprandi-Polkowice) het gat naar de tweede groep. Hij nam een grote groep met zich mee. De groep draaide de laatste keer de Ijskelderlaan op, twintig seconden na Hermans en Tanner.

Kort na de top van die een na laatste heuvel raakte Hermans zijn Australische medevluchter kwijt. Gilbert kwam vanuit het peloton, met Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step). Ook Matthews en Tony Gallopin (Lotto-Soudal) waren mee, evenals Felline en Nathan Haas (Cannondale-Garmin). Hermans begon met tien seconden voorsprong aan de laatste kilometer. De favorieten pakten hem niet meer terug.