Dumoulin wint slottijdrit Baskenland

Dumoulin wint slottijdrit Baskenland

Tom Dumoulin was de snelste in de slottijdrit van de Ronde van het Baskenland. De Nederlander van Giant-Alpecin wist Joaquim Rodriguez (Katusha) en Ion Izagirre (Movistar) achter zich te houden op een loodzwaar parkoers met aankomst op de Alto de Aia. Joaquim Rodriguez is de eindwinnaar van de Ronde van het Baskenland.

Grote spanning in het algemeen klassement voorafgaande aan de afsluitende tijdrit. Veertien renners stonden op een minuut of minder van klassementsleider Sergio Henao (Team Sky). Joaquim Rodriguez (Katusha) stond in dezelfde tijd, Simon Yates (Orica-GreenEdge) op zeven seconden en Nairo Quintana (Movistar) op twaalf.

Gorka Izagirre (Movistar) had lang de beste tijd met 29 minuten en 37 seconden, goed voor een gemiddelde van 37 per uur, om maar aan te geven hoe heuvelachtig het parkoers was. Beñat Intxausti, ploegmaat van Izagirre, deed exact een halve minuut af van de tijd van zijn Baskische ploeggenoot. Tony Martin (Etixx-Quick Step) beet zich, mede door de vele klimkilometers, stuk op de tijd van Intxausti.

Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) verteerde de stroken bergop beter. De Nederlands kampioen tijdrijden klokte een tijd die 26 seconden sneller was dan die van de Movistar-klimmer. Dumoulin had zijn tijdrit uitstekend ingedeeld. Het eerste gedeelte legde de Limburger namelijk twaalf seconden trager af dan Intxausti.

Topper na topper lukte het niet om de tijd van Dumoulin te verbeteren. Klassementsmannen Quintana en Henao kozen onderweg bewust voor een fietswissel. Beiden wisselden ze met nog zeven kilometer te gaan de tijdritfiets in voor de klimfiets. Ion Izagirre (Movistar) kwam heel dicht bij de tijd van Dumoulin, hij moest vijf seconden prijsgeven aan de meet.

In de strijd om de eindzege moest Quintana sowieso zijn ploegmaat Izagirre voor zich dulden. Ook Simon Yates moest Izagirre voor laten gaan. Rodriguez kwam vier seconden later binnen dan Dumoulin en verzekerde zich van eindwinst. Gele trui Henao kon niet op tijd binnen komen om de eindzege te pakken.