Kristoff heer en meester in Vlaanderen (VIDEO)

Kristoff heer en meester in Vlaanderen (VIDEO)

https://www.youtube.com/watch?v=ZgBXepxcI2E

Alexander Kristoff mocht zijn handen in de lucht steken in de Ronde van Vlaanderen. Na dik 250 kilometer kwam de Noor van Katusha als eerste over de streep in Oudenaarde. Niki Terpstra (Etixx-Quick Step) werd tweede, Greg van Avermaet (BMC) ging als derde mee op het podium.

Zeven renners in de kopgroep: Jesse Sergent (Trek Factory Racing) kreeg gezelschap van Matthew Brammeier (MTN-Qhubeka), Damien Gaudin (AG2R-La Mondiale), Ralf Matzka (Bora-Argon 18), Lars Ytting Bak (Lotto-Soudal), Marco Frapporti (Androni-Giocattoli) en Dylan Groenewegen (Team Roompot).

Op dik honderd kilometer viel vooraan Sergent letterlijk weg uit de kopgroep. De Nieuw-Zeelander werd door een materiaalwagen van Shimano van de weg gereden, de beelden deden denken aan de beruchte valpartij van Johnny Hoogerland in de Tour de France van 2011. De maximale voorsprong van zes en een halve minuut die de kopgroep eens had, was dan geslonken tot drie minuten.

Even later was er weer een Shimano-wagen betrokken bij een ongeluk. Marc Madiot, ploegleider van Fdj.fr, stopte om Sébastien Chavanel - die met pech te maken had - te helpen. Op dat moment reed een Shimano-wagen achterop de wagen van Fdj.fr, waardoor de renner van de Franse ploeg gekatapulteerd werd.

Vanuit het peloton kwam met Mitchell Docker (Orica-GreenEdge), Pieter Vanspeybroeck (Topsport Vlaanderen-Baloise) en Christopher Juul Jensen (Tinkoff-Saxo) een tegenaanval op gang. Vooraan waren Gaudin en Bak weggereden bij hun medevluchters.

Stig Broeckx en André Greipel (Lotto-Soudal) maakten met onder anderen Yannick Martinez (Europcar), Guillaume van Keirsbulck (Etixx-Quick Step) en Silvan Dillier (BMC) de oversteek naar de drie achtervolgers. Team Sky bleef echter geduldig op de kop van het peloton rijden. Kort na de eerste passage over de Paterberg werd Gaudin als laatste vluchter ingerekend.

Ook op de Koppenberg gebeurde er vrij weinig, dus ging een grote groep der favorieten de finale in. Intussen had Alexey Lutsenko (Astana) een poging gewaagd om solo weg te rijden. De Kazachse oud-beloftenwereldkampioen pakte een halve minuut op het peloton.

Op de Taaienberg ging Niki Terpstra (Etixx-Quick Step) in de aanval, meer dan een korte prik was het echter niet. De enige opvallende afwezige in de kopgroep die na de Taaienberg ontstond was Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo). Die probeerde op de Kruisberg echter de aansluiting weer maken met de andere favorieten, maar slaagde niet in zijn poging.

Andermaal viel Terpstra aan, nu bovenop de Kruisberg. Hij kreeg Alexander Kristoff (Katusha) met zich mee. De achtervolging op het duo kwam met moeite op gang, vooral omdat de knechten van de toppers vermoeid waren. Op de Oude Kwaremont ging Geraint Thomas (Team Sky) aan, met Zdenek Stybar (Etixx-Quick Step). De andere favorieten reageerden pas op de top op de versnelling van de Brit. Terpstra en Kristoff kregen weer wat meer ruimte.

Op de laatste passage over de Paterberg ondernam Greg van Avermaet (BMC) een poging het gat met het kopduo te dichten. Hij kreeg Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) met zich mee. Eens de Slowaak en de Belg beneden waren, bedroeg de achterstand op Kristoff en Terpstra vijftien seconden. Op het vlakke gedeelte richting Oudenaarde groeide dit gat echter weer tot een halve minuut. Op dat moment besloot Terpstra de benen zo nu en dan eens stil te houden en niet over te nemen.

Kristoff ging echter gewoon door met zijn inspanning. De winnaar moest de sprint-à-deux zien te winnen. Terpstra wilde een korte sprint winnen, maar dat lukte niet. Kristoff was oppermachtig.