Triomf Paolini in epische Gent-Wevelgem

Triomf Paolini in epische Gent-Wevelgem

Luca Paolini heeft een epische editie van Gent-Wevelgem op zijn naam gebracht. De 38-jarige Italiaan van Katusha kwam alleen aan, na een barre dag in regen en stormwind. Het waaide zo hard over de Vlaamse wegen dat sommige renners letterlijk van de weg geblazen werden. Niki Terpstra werd op elf seconden tweede, voor Geraint Thomas.

Al vroeg in de koers werd het peloton gegeseld door rukwinden en sloeg het peloton in veel kleine groepen uiteen. Op zo'n tachtig kilometer van de streep reed er een groep van veertig man in achtervolging op de ontsnapte Maarten Tjallingii. Toen de renner van Lotto-Jumbo werd bijgehaald, trok Jürgen Roelandts ten aanval. Hij liep uit naar twee minuten en mocht voorzichtig gaan dromen van de zege.

Achter de Belg rijden Terpstra, Paolini, Sep Vanmarcke, Geraint Thomas, Stijn Vandenbergh en Roelandts' ploeggenoot Jens Debusschere. Thomas werd door de wind in de greppel geblazen en kwam ten val, maar keerde terug vooraan. Op iets minder dan twintig kilometer van de streep werd Roelandts toch teruggepakt, niet veel later reed Terpstra lek. Nadat hij terugkwam ging hij meteen in de aanval, maar kwam niet weg.

Op vijf kilometer van de finish ging Paolini er vandoor en dat was de goede aanval. De winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad in 2013 reed gezwind naar de zege, na een koers die nog lang in het geheugen zal blijven.