HomeNieuwsThomas soleert naar zege in E3 Harelbeke

Thomas soleert naar zege in E3 Harelbeke

Geraint Thomas won een door een grote valpartij ontsierde editie van de E3 Harelbeke. Zdenek Stybar (Etixx-Quick Step) volgde na de Brit van Team Sky, Matteo Trentin (Etixx-Quick Step) werd derde.

Zes renners kleurden de vroege ontsnapping. Sean de Bie (Lotto-Soudal), Dries Devenyns (IAM Cycling), Sébastien Turgot (AG2R-La Mondiale), Kristian Sbaragli (MTN-Qhubeka), Andrea Dal Col (Southeast) en Sjoerd van Ginneken (Team Roompot) waren de gelukkigen die televisieminuten kregen.

Op de Haaghoek kwam een groot deel van het peloton ten val. Grootste slachtoffer? Fabian Cancellara (Trek Factory Racing). Hij hield last aan de onderrug en de pols over. Snel werd de Zwitser afgevoerd naar het ziekenhuis, net als Sebastian Langeveld (Cannondale-Garmin). Het is voor Cancellara nog onzeker of hij aan de start komt van de Ronde van Vlaanderen. Ook Lars Boom (Astana) en John Degenkolb (Giant-Alpecin) kwamen ten val.

De zes vooraan moesten afscheid nemen van Dal Col. Voor de Italiaan ging het te snel op een van de kasseienhellingen. Op tachtig kilometer van de streep bedroeg de voorsprong van de vijf overgebleven aanvallers een kleine vier minuten. Andriy Grivko (Astana), Yoann Ofredo (Fdj.fr) en Damien Gaudin (AG2R-La Mondiale) gingen vanuit het peloton in de tegenaanval. Tot veel leidde hun poging echter niet.

Even later was Turgot de volgende die er vooraan af moest. Ook voor Van Ginneken hield het avontuur op een kleine vijftig kilometer van de streep op. Op de Paterberg kwam er in het peloton een versnelling van Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo), terwijl vooraan Devenyns de sterkste bleek.

Vanmarcke maakte bij de versnelling een slippertje en moest op de vijfde plaats weer inpikken. Jack Bauer (Cannondale-Garmin) en Daniel Oss (BMC) plaatsten een prestigesprint. Een groepje favorieten scheidde zich op de top af, maar in de afdaling richting de Oude Kwaremont kwamen achtervolgers weer aansluiten.

Op de Oude Kwaremont was het Zdenek Stybar (Etixx-Quick Step) die aanviel. Alleen Geraint Thomas (Team Sky) en Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) waren bij machten om te antwoorden. Vanuit de achtergrond probeerde Vanmarcke de oversteek te maken voor de top, maar dat lukte de Belg niet. Het trio reed langzaam maar zeker weg, ondanks hard werk van BMC en Katusha in de achtervolging.

Op de Tiegemberg had het koptrio nog veertig seconden van hun voorsprong over. Maar BMC trok fors door en haalde op de top tien seconden van de voorsprong af. Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) probeerde aan te vallen. Daarachter trok Greg van Avermaet (BMC) na twijfelen toch in de tegenaanval. Achteraan moest Ian Stannard (Team Sky) de groep der favorieten laten rijden.

In een scherpe bocht bij het aansnijden van de Landegemweg kwamen meerdere renners van BMC, waaronder Greg van Avermaet, ten val. Van Avermaet kwam vol op de rug terecht. Ook Alexandr Kolobnev (Katusha) viel, maar kon een paar kilometer later weer de aansluiting vinden. Door alle perikelen in de achtervolgende groep steeg de voorsprong van de drie weer naar vijftig seconden.

Katusha, Giant-Alpecin en LottoNL-Jumbo sloegen vervolgens de handen in elkaar. Op acht kilometer van de streep viel het echter wat stil in de grote groep. Vanaf kilometer zeven tot kilometer vier van de streep bleef het gat hangen op veertig seconden. Vooraan viel Thomas aan, Sagan plooide meteen. Ook Stybar kon het gat niet snel dichten. In de laatste twee kilometer liep Thomas verder weg bij de Tsjech. De Brit kon in alle rust zijn triomf vieren.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lefevere over Dalton-strategie in ploegentijdrit Vuelta: ‘We moeten puzzel juist leggen’

De Vuelta begint aanstaande vrijdag met een ploegentijdrit en dat kan Patrick Lefevere wel...

Vuelta | Selecties druppelen binnen: deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...

Video | Cecilie Uttrup-Ludwig schittert dubbel in reclamespotje: in dialoog met zichzelf

Als Deens bedrijf heb je de keus om een spotje te maken met geletruidrager...

Lefevere over Cavendish: ‘Sportief had hij vrede dat Fabio de Tour zou rijden, maar daarin keerde hij begin dit jaar zijn kar’

Uiteraard heeft manager Patrick Lefevere een uitgebreide visie op de verandering in het sprintersgilde...

Meer zoals dit

Vuelta | Selecties druppelen binnen: deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...

Lefevere over Cavendish: ‘Sportief had hij vrede dat Fabio de Tour zou rijden, maar daarin keerde hij begin dit jaar zijn kar’

Uiteraard heeft manager Patrick Lefevere een uitgebreide visie op de verandering in het sprintersgilde...

Bondscoach Moerenhout glashelder: ‘De eerste plek in de tijdrit is voor Dumoulin’

Het verhaal is bekend: Tom Dumoulin stopt aan het einde van het jaar, maar...