Valverde winnaar waaieretappe in Catalonië

Valverde winnaar waaieretappe in Catalonië

Alejandro Valverde (Movistar) mocht de handen in de lucht steken in de Ronde van Catalonië, na een rit die het klassement volledig omgooide. Rigoberto Uran (Etixx-Quick Step) volgde even later op de tweede plaats, Paolo Tiralongo (Astana) was derde achter de Murciaan van Movistar. Richie Porte (Team Sky) is de nieuwe leider in het klassement.

Al vroeg bevonden zich Yoann Bagot (Cofidis), Jan Polanc (Lampre-Merida) en Calvin Watson (Trek Factory Racing) op kop. Het trio kreeg een vrijgeleide van het peloton, dat probeerde te bekomen van de snelle bergrit van gisteren, ondanks de lengte van de etappe van vandaag. Bijna tweehonderd kilometer moesten de renners afleggen tussen Alp en Valls.

Op vijftig kilometer van de streep ging de wind een belangrijke rol spelen. Team Sky nam het initiatief in het peloton. Dit leidde ertoe dat de vluchters tien kilometer later gegrepen werden. Toen de Britse equipe van kopman Richie Porte nog eens doortrok, moest de leider in het algemeen klassement Bart De Clercq (Lotto-Soudal) de rol lossen. Vooraan bleef een kleine groep over. Binnen korte tijd werd De Clercq op een minuut gereden.

Ook Daniel Martin was op achterstand gereden door de move van Sky. In de finale ging het nog even bergop, maar tussen de favorieten bleef het vooral bij kijken. Tot Alejandro Valverde (Movistar) ten aanval trok. Hij werd gecounterd door Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) en Richie Porte (Team Sky). Valverde nam de kop over in de afdaling richting de streep. Fabio Aru (Astana), Rigoberto Uran (Etixx-Quick Step), Domenico Pozzovivo (AG2R-La Mondiale) en Rafael Valls (Lampre-Merida) waren ook in de kopgroep vertegenwoordigd.

Op drie kilometer van de streep sloeg Valverde dan eindelijk een gat, na vele pogingen. De andere favorieten pakten El Imbatido niet meer terug voor de streep. Hij kon rustig de handen in de lucht steken.