Valverde maakt indruk in Catalonië

Valverde maakt indruk in Catalonië

Alejandro Valverde won een verregende tweede etappe in de Ronde van Catalonië. Na bijna tweehonderd kilometer was de Spaanse kopman van Movistar de beste in Olot. Hij versloeg onder andere zijn ploegmaat José Joaquin Rojas en Martin Elmiger (IAM Cycling) in een sprint met uitgedunde groep. Maciej Paterski (CCC Sprandi-Polkowice) blijft de leider in het algemeen klassement.

In het begin van de etappe vormde zich een kopgroep van vier renners. De Ethiopische kampioen Tsgabu Grmay (Lampre-Merida) wist zich vergezeld door Sam Bewley (Orica-GreenEdge), Luis Mas Bonet (Caja Rural-Seguros RGA) en Tom Stamsnijder (Giant-Alpecin). Al gauw wist het kwartet vijf minuten weg te rijden bij het peloton, waar na een tijdje CCC Sprandi-Polkowice de leiding nam.

De koersorganisatie meldde dat er geen beelden van de wedstrijd te zien zouden zijn door het slechte weer in Catalonië, maar op dertig kilometer van de streep bleek dit wel het geval te zijn. Het gat tussen de kopgroep en het peloton was dan geslonken tot een minuut. Op twintig kilometer van de streep versnelden Mas Bonet en Grmay vooraan, Stamsnijder en Bewley moesten bergop lossen.

Even later was de Spaanse vluchter het beu dat zijn exotische vluchtgenoot niet mee wilde werken. Mas Bonet liet Grmay achter. De Spanjaard had op dat moment nog twintig seconden voorsprong. Ook voor Mas Bonet was het snel gedaan, met een gegroepeerd peloton werd de finale aangevangen.

Op een strook bergop tot zes kilometer van de streep probeerde Movistar het peloton wat te verkleinen. Veel schade leden de concurrenten echter niet. Met een grote groep werd de sprint voor de eerste plaats gevoerd. Daarin bleek Valverde de snelste. Aanvankelijk zou José Joaquin Rojas de sprint afwerken, maar toen Valverde zag dat Rojas bijna geremonteerd werd door Martin Elmiger (IAM Cycling), ging de Murciaan zelf de sprint aan. Hij won met overmacht.