Spekenbrink: 'Snel hervormingen presenteren'

Spekenbrink: 'Snel hervormingen presenteren'

Iwan Spekenbrink, de nieuwe voorzitter van de belangenvereniging voor wielerploegen AIGCP, wil snel zijn hervormingen voor de wielersport presenteren. Dat zegt hij aan NU.nl.

In deze hervormingen neemt Spekenbrink het rapport van het CIRC mee, dat afgelopen maandag door de internationale wielerunie UCI vrij werd gegeven. ,,De aanbevelingen uit dit rapport kan ik mooi in mijn hervormingen implementeren. We hebben al een heel geavanceerd antidopingsysteem, maar het kan nog beter. We moeten met elkaar investeren in meer controles en zorgen dat er economische stabiliteit komt voor ploegen." Spekenbrink wil het eerste gedeelte van zijn plannen voor de zomer nog bekend maken.

Spekenbrink, ook manager van Giant-Alpecin, zegt het volgende over de conclusies van het CIRC-rapport: ,,Heel pijnlijk is het dat het nu op papier staat. Helaas wordt er in elke sport vals gespeeld, dat weet iedereen. Ik vind het goed dat de wielersport haar problemen op tafel legt." Spekenbrink vraagt zich af hoe de wielerwereld zich gaat veranderen. ,,We moeten er voor zorgen dat teams die zich goed gedragen beloond worden met een toekomst in het wielrennen."

Ook wil Spekenbrink hebben dat het product wielrennen er vanaf 2017 anders uit ziet. Daarvoor acht hij twee zaken essentieel: ,,Allereerst moeten we als sport geloofwaardig zijn en daarnaast moeten we een gaaf product aan gaan bieden dat competitief is met andere sporten."