HomeNieuwsKristoff wint wandeletappe Parijs-Nice

Kristoff wint wandeletappe Parijs-Nice

Alexander Kristoff kroonde zich tot winnaar van de tweede etappe in Parijs-Nice. In de bijna tweehonderd kilometer lange rit tussen Saint-Rémy-lès-Chevreuse en Contres was de Noor de sterkste in een massasprint. Nacer Bouhanni (Cofidis) werd tweede, Bryan Coquard (Europcar) behaalde een derde plaats.

De koers schoot al vroeg in gang en dat had alles te maken met de bolletjestrui. Na drie kilometer koers lag namelijk de streep getrokken van de enige sprint voor de bergtrui in deze etappe. Jonathan Hivert (Bretagne-Séché) ging er met de maximale vier punten vandoor, Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) pakte twee punten en het laatste punt was voor Philippe Gilbert (BMC). Hivert kon solo doorgaan en pakte gelijk anderhalve minuut.

Bij de eerste tussensprint – na twintig kilometer koers – kwam de Fransman als eerste door, voor Michael Matthews (Orica-GreenEdge) en John Degenkolb (Giant-Alpecin), die beiden dicht stonden in het algemeen klassement: de Duitser had voor de etappe tien seconden achterstand op leider Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step), de Australiër twaalf.

Hivert zag in dat zijn solo-ontsnapping tot niet veel zou leiden en liet zich uitzakken tot in het peloton. Na veertig kilometer was het peloton helemaal compleet, met uitzondering van de niet gestarte Geoffrey Soupe (Cofidis). Anthony Delaplace, ploegmaat van de virtuele bolletjestruidrager Hivert, was de volgende die aanviel. Na een aantal kilometer werd hij vergezeld door Thomas Voeckler (Europcar).

De twee kregen snel een voorsprong van zes minuten van het peloton, dat met de handrem erop ging koersen. Pas halverwege de etappe zette Etixx-Quick Step met Stijn Vandenbergh een knecht op kop in de achtervolging. Twintig kilometer later was de achterstand van de groep der favorieten al gehalveerd. Weer twintig kilometer later bedroeg de voorsprong nog maar twee minuten, waarna het kopduo besloot te versnellen. Omdat het peloton nog niet de finale had ingezet ging het verschil weer naar tweeënhalve minuut.

Na vier uur stond een gemiddelde van 36 kilometer per uur op de teller. Met nog iets meer dan dertig kilometer te gaan daalde de voorsprong van Voeckler en Delaplace voor het eerst tot onder de minuut, waarna het gat niet veel later weer omhoog schommelde. Op 24 kilometer van de streep probeerde Voeckler zijn medevluchter af te schudden met een demarrage, maar Delaplace volgde gezwind. De twee besloten na deze actie van de 35-jarige Europcar-kopman om het gas volledig open te draaien. Eer het peloton in de gaten had wat er vooraan was gebeurd, bedroeg het gat twee minuten.

Op twintig kilometer van de streep werd de koers opgeschrikt door een val: niemand minder dan Tom Boonen (Etixx-Quick Step) viel en had daar enkel zelf schuld aan. Op een recht stuk reed hij in het wiel van zijn voorganger. Door waarschijnlijk een sleutelbeenbreuk was hij genoodzaakt om Parijs-Nice te verlaten. Met nog tien kilometer te gaan hadden Voeckler en Delaplace nog anderhalve minuut voorsprong over. Een tussensprint op ruim tien kilometer van de streep zorgde voor weer voor meer animo in het peloton: Geraint Thomas (Team Sky) pakte de laatste overgebleven seconde.

Het gat werd langzaamaan kleiner, onder meer door toedoen van wereldkampioen tijdrijden Bradley Wiggins (Team Sky). Op anderhalve kilometer van de streep werden de twee Fransen gegrepen, waarna het laatste voorbereidende werk voor de sprint begon. Giant-Alpecin trok de sprint aan voor John Degenkolb, maar die kwam veel tekort voor de zege. Kristoff won gemakkelijk.

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...