HomeNieuwsStybar klopt concurrentie in Strade Bianche (VIDEO)

Stybar klopt concurrentie in Strade Bianche (VIDEO)

Zdenek Stybar was vandaag de sterkste in de Italiaanse semiklassieker Strade Bianche. De Tsjech van Etixx-Quick Step kwam na precies tweehonderd kilometer als eerste over de streep op het Piazza del Campo in Siena. Greg van Avermaet (BMC) werd tweede, Alejandro Valverde (Movistar) pakte de derde plaats in de koers die beroemd is om haar onverharde wegen.

Al vroeg reed een groep van acht vluchters weg: Giacomo Berlato, Daniele Colli (beiden Nippo-Vini Fantini), Ilya Koshevoy (Lampre-Merida), David Lozano (Team Novo Nordisk), Julian Arredondo (Trek Factory Racing), Stefano Pirazzi (Bardiani-CSF), Artem Ovechkin (Rusvelo) en Giuseppe Fonzi (Southeast) kregen een vrijgeleide van het peloton. Het achttal had na vijftig kilometer al een voorsprong van acht minuten. Op dat moment hadden de renners al drie van de in totaal tien onverharde stroken achter de rug.

Erik Dekker had op een van de onverharde stroken het volgende uitzicht vanuit zijn ploegleiderswagen:

 

Halverwege de koers hadden de vluchters nog vier minuten over van hun voorsprong. Lozano was op de langste onverharde strook de eerste die de rol moest lossen bij de vluchters. Even later ging in diezelfde kopgroep onder andere Stefano Pirazzi hard onderuit. De Italiaanse publiekslieveling bleef lang geblesseerd op het grind liggen. Ook het peloton verbrokkelde op de strook van Lucignano d’Asso, die met negen en een halve kilometer de op een na langste Sterrato-strook van de Italiaanse koers is. Simon Gerrans (Orica-GreenEdge) gaf op na een val. De Australiër maakte zijn rentree in het profpeloton na een sleutelbeenbreuk in december. Zijn ploeg meldde al snel dat het uit voorzorgsmaatregelen was.

 


Vooraan bleven Arredondo, Colli, Fonzi en Ovechkin over. Ze hadden nog een halve minuut voorsprong op een achtervolgende groep met onder anderen Zdenek Stybar (Etixx-Quick Step), Lars Boom (Astana), Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) en Alejandro Valverde (Movistar). De achtervolgende groep werd snel weer opgeraapt door het peloton. Vlak voor aanvang van de langste grindstrook van de dag – de strook van Monte Sante Marie – werden ook de vier overgebleven vroege vluchters gegrepen.

Op de langste onverharde strook van de dag scheidde een groep favorieten zich af. Onder anderen Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo), Zdenek Stybar (Etixx-Quick Step), Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) en Alejandro Valverde (Movistar) waren constant voorin de koers vertegenwoordigd. Op 47 kilometer van de streep viel Sagan aan: enkel Stybar en Valverde konden zijn speldenprik beantwoorden. Achter het trio vormde zich een groep met Diego Rosa (Astana), Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo), Daniel Oss, Greg van Avermaet (beiden BMC), Nathan Haas (Cannondale-Garmin) en Fabian Cancellara (Trek Factory Racing).

Op iets minder dan veertig kilometer van de streep kwamen de twee voorste groepen samen, waardoor een kopgroep van negen renners ontstond. Het grote peloton had op dat moment anderhalve minuut achterstand. Op 25 kilometer van de streep reed Daniel Oss (BMC) weg uit de kopgroep. In de achtergrond was het vooral Valverde die de leiding nam, tot Vanmarcke een aanval plaatste. Stybar en Valverde volgden, Sagan haakte abrupt af. Oss werd ook opgeslokt en achter gelaten. Met Vanmarcke, Valverde, Van Avermaet, Stybar en Cancellara werd de echte finale aangevat met vijf koplopers.

Op twintig kilometer van de streep moest op zijn beurt ook Cancellara passen. Op het moment dat Cancellara – vijf kilometer later – de aansluiting leek te maken, versnelde Vanmarcke. Op zijn beurt werd hij gecounterd door Van Avermaet. Die sloeg direct een redelijk gat op Vanmarcke, Stybar en Valverde. Op de Strada delle Tolfe, de laatste onverharde sector van de wedstrijd had Van Avermaet tien seconden bonus. Vanmarcke kreeg het moeilijk in de achtergrond, waar Stybar de kloof met Van Avermaet dichtte. Ook Valverde sloot aan.

Vanmarcke probeerde de aansluiting te maken met het koptrio, dat de kat een beetje uit de boom keek. Met aankomstplaats Siena in zicht werd de achterstand van de Belg van LottoNL-Jumbo echter alleen maar groter. Met Valverde op kop, gevolgd door Stybar en Van Avermaet gingen de drie overgebleven kandidaten de laatste kilometer in. Op de geplaveide strook bergop in het centrum van Siena ging Van Avermaet als eerste aan. Valverde moest passen en Stybar kon volgen. Vlak voor de laatste bocht was Stybar gevlogen. De Tsjech kon op het Piazza Del Campo zijn armen in de lucht steken.

https://www.youtube.com/watch?v=I7s-9S1g6V0

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Olav Kooij maakt grote indruk met zege in Sparkassen Münsterland: ‘Wil het snel in grote rondes laten zien’

In Duitsland stonden onder anderen Jasper Philipsen, Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen aan de...

Ineos Grenadiers tekent volgens geruchten eerste vrouwelijke renster

Ineos Grenadiers heeft volgens de geruchten Pauline Ferrand-Prévot getekend voor 2023. Deze renster is...

Davide Ballerini wint Coppa Bernocchi na spannende koers

Het was nog spannend of het vandaag wel op een sprint aan zou komen....

Van der Poel reed vandaag voor het eerst op gravelfiets: ‘Zit tussen wegwielrennen en veldrijden in’

"We schrijven een beetje geschiedenis komende zondag", vertelt de renner van Alpecin-Deceuninck. "Hoewel het...

Meer zoals dit

Olav Kooij maakt grote indruk met zege in Sparkassen Münsterland: ‘Wil het snel in grote rondes laten zien’

In Duitsland stonden onder anderen Jasper Philipsen, Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen aan de...

Ineos Grenadiers tekent volgens geruchten eerste vrouwelijke renster

Ineos Grenadiers heeft volgens de geruchten Pauline Ferrand-Prévot getekend voor 2023. Deze renster is...

Davide Ballerini wint Coppa Bernocchi na spannende koers

Het was nog spannend of het vandaag wel op een sprint aan zou komen....