Getest: Garmin Edge 1000 navigatie

Getest: Garmin Edge 1000 navigatie

Voor de goede orde: je kan veel meer met het apparaat dan navigeren alleen, maar voor deze test gebruikten we die functies niet. Om de werking van de Garmin Edge 1000 goed te doorgronden, verdient het aanbeveling je even rustig te verdiepen in de talloze mogelijkheden. Het uitgebreide forum van Garmin Connect is daarbij een mooie hulp.

 

Eigen route inladen

Wat opviel: het was even goed zoeken hoe je een eigen route kunt inladen, om die vervolgens te gaan rijden. Als je het eenmaal weet, is het simpel: dat moet in het mapje 'new files'. De taal van het toestel kan je instellen op Nederlands, de teksten op het hoofdmenu blijven echter Engels. Net als sommige aanduidingen tijdens het fietsen. Geen fietspad, maar 'cycleways' bijvoorbeeld. Kleine schoonheidsfoutjes in een verder prima product.

Prima, omdat voor ons de fietservaring nog een extra boost kreeg met de GPS op het stuur. Zo kan je een verrassingsroute laten berekenen door de Egde 1000, die je drie opties voorschotelt van de gewenste lengte. Zo leer je ineens weer hele nieuwe weggetjes kennen in je eigen omgeving. En het rijden met een voorgeprogrammeerde route werkt ook ideaal. Al word je bij een extern geüploade route niet automatisch teruggeleid naar het juiste traject, als je even van het pad raakt. Dat is wel het geval als je via het toestel zelf een route laat berekenen.

Je kan de ritten die je hebt gereden bovendien opslaan en bewaren, al moet je dan niet vergeten de opdracht tot registeren te geven. Want dat gebeurt niet automatisch. En toen het onderweg ineens flink begon te plenzen, bleek het met de beloofde waterdichtheid gelukkig ook dik in orde.

Adviesprijs: €499