Opzet Gerrit Schulte Trofee op de schop

Opzet Gerrit Schulte Trofee op de schop

De wielrenner van het jaar wordt vanaf de eerstvolgende verkiezing niet langer gekozen door alleen een vakjury (bestaande uit oud-renners) en het publiek. Vanaf 2014 mogen ook de profrenners zelf meebeslissen. Dat schrijft De Telegraaf.

Sinds dit jaar bestaat de opzet bovendien uit een maandelijkse verkiezing, waarin de profrenners, de vakjury en het publiek hun stem kunnen uitbrengen op de beste coureur van de maand. Iedere renner van de maand is automatisch genomineerd voor de Wielrenner van het jaar-verkiezing.

De Club van 48, zoals de vakjury ook wel wordt genoemd, benoemde ex-Tourwinnaar Jan Janssen, voormalig topsprinter Jeroen Blijlevens en voorzitter Theo de Rooij tot keuzeheren. Het publiek kan via de website van De Telegraaf zijn voorkeur uitspreken, terwijl ook de renners maandelijks om hun mening worden gevraagd.

Aanleiding

De uitverkiezing van Tom Dumoulin als Nederlands beste wielrenner van 2014 deed in wielerland nogal wat wenkbrauwen fronsen. Volgens velen had niet Dumoulin, maar Niki Terpstra de trofee moeten krijgen. Hij had tenslotte voor het eerst sinds Servais Knaven in 2001 met Parijs-Roubaix weer eens een Nederlandse klassiekerzege binnengehaald.

Toch gaf dit volgende leden van de vakjury niet de doorslag voor een wijziging van de opzet. Naar verluidt speelde de wens om de mening van profrenners te horen al langer bij de Club van 48.

Bobbie Traksel, voorzitter van de VVBW tevreden, reageerde tevreden op de verandering.  ,,Het is mooi dat nu alle belangrijke partijen betrokken zijn. Als geen ander weten de huidige profs wie de mannen zijn die echt de koers maken. In wiens wielen ze pijn lijden."