Froome: 'Ben niet bang voor de Tour'

Froome: 'Ben niet bang voor de Tour'

Chris Froome is klaar voor de Tour. Dat zegt de renner in een interview met Daily Mail. Na het tegenvallende jaar 2014 - waarin hij in de Tour de France op moest geven na een val in de vierde etappe - is de focus weer volledig aanwezig, aldus de tot Brit genaturaliseerde Keniaan.

De eerste confrontatie met concurrent Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) - in de Ruta del Sol - werd in het voordeel van Froome beslecht. ,,Dat komt doordat ik een ongestoorde winter heb beleefd. Ik heb precies de vorm die ik op dit moment wil hebben", vertelt de Tourwinnaar van 2013. De Tour van vorig jaar was een klap voor heel de ploeg, stelt Froome. ,,We hebben twee, drie jaar succes gehad en realiseerden ons meteen hoe snel alles kan veranderen."

Froome merkt dat de ploeg qua instelling is veranderd. ,,Op trainingskamp op Mallorca had iedereen een grote vastberadenheid. Alsof we dachten: 'Dit jaar komen we terug en laten we onze concurrenten ons niet meer te kijk zetten!' We zijn allemaal veel gretiger nu."

Froome denkt dat Contador zijn grootste concurrent is in de Tour. ,,Met Contador wordt het interessant dit jaar", zegt de Brit. ,,Het valt te bezien of hij de Giro rijdt. Ik heb geruchten gehoord dat hij er niet wil starten om de focus op de Tour te verleggen. Dat zou de Tour alleen maar groter maken." Ook ziet hij in Quintana een favoriet. ,,Dit is een unieke kans voor hem, want het is absoluut een Tour voor echte klimmers."

De manager van Team Sky, David Brailsford, zei Froome dat hij de Tour moest laten liggen vanwege de focus van de organisatie op het klimmen en de weinige tijdritkilometers. ,,Ik moet hard werken om te zorgen dat ik op mijn best ben in de bergen, maar ik haal vertrouwen uit het feit dat ik in de Tour van 2013 de meeste tijd op mijn concurrenten pakte in de bergen."

Froome en Brailsford hebben later een gesprek gehad over het al dan niet rijden van de Giro en het laten vallen van de Tour. ,,Maar ik ben niet bang voor de uitdaging die de Tour biedt. Het is een ongelooflijk mooie route, die de renners tot het uiterste laat gaan. Ik word dit jaar 30, dus ik moet nu het nog kan de focus volledig op de Tour leggen. Het zou geweldig zijn wanneer ik hem een tweede keer win."