HomeNieuwsBoeckmans klopt Etixx in Le Samyn (VIDEO)

Boeckmans klopt Etixx in Le Samyn (VIDEO)

Kris Boeckmans won vandaag de 47e editie van Le Samyn. Na 201 kilometer kwam de Belg van Lotto-Soudal in Dour als eerste over de streep. Gianni Meersman (Etixx-Quick Step) werd tweede, Christophe Laporte (Cofidis) volgde op de derde plaats.

Een rustig eerste uur in Le Samyn. Geen enkele renner was zinnens om in de vroege vlucht te zitten. Na anderhalf uur, er waren dan 60 kilometer verreden, kwam er toch wat beweging in het peloton. Ludwig de Winter (Wallonie-Bruxelles) kreeg met Gatis Smukulis (Katusha) en Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) twee ervaren aanvallers mee in de kopgroep. Al snel liep het trio uit op het peloton. De maximale voorsprong bedroeg na een kleine honderd kilometer zeven en een halve minuut.

Het plaatselijke parkoers van 24 kilometer moest dan nog verreden worden. De renners moesten deze ronde viermaal betwisten. Door wegwerkzaamheden was het parkoers iets aangepast ten opzichte van de vorige jaren. Dertien kasseistroken stonden op het programma in het laatste gedeelte van de koers, met de Rue de Belle Vue – een strook van 700 meter met slecht liggende kasseien – op twee kilometer van de streep.

Op dik zestig kilometer van de streep vond Thomas De Gendt dat het te langzaam ging in de kopgroep. Hij versnelde en liet zijn twee medevluchters snel achter. Onder leiding van Stijn Devolder en zijn ploeg Trek Factory Racing naderde het peloton heel snel. In tien kilometer verloor De Gendt anderhalve minuut van zijn voorsprong op de groep der favorieten. Met nog twee rondes af te leggen had de Belgische koploper wel al Smukulis op een minuut achterstand gereden.

Een eerste passage over de Rue de Belle Vue deed het peloton uiteen splijten in meerdere groepen. Luis Mas Bonet (Caja Rural-Seguros RGA) en Kévin Ledanois (Bretagne-Séché) gingen in de tegenaanval, maar hun poging had niet veel voeten in aarde. Op de belangrijke kasseienstroken legde Etixx-Quick Step het peloton een enorme druk op. Met Niki Terpstra en Gianni Meersman hadden zij twee grote favorieten binnen de gelederen.

Met nog één plaatselijke ronde te gaan had De Gendt een kleine minuut voorsprong op het peloton. Zeven renners gingen in de tegenaanval op Belgische koploper. Sergey Lagutin (Katusha), Jimmy Engoulvent (Europcar), Tosh van der Sande (Lotto-Soudal), Jan Barta (Bora-Argon 18), Alexis Gougeard (AG2R-La Mondiale), Boris Dron (Wanty-Groupe Gobert) en Adrien Petit (Cofidis) vormden de groep, die op en over De Gendt ging. Op twaalf kilometer ging Petit solo. Op de Côte de Roquette loste hij zijn vluchtmakkers.

De Fransman werd op zijn beurt ook weer ingelopen. Het peloton was inmiddels volledig uiteen geslagen. Fdj.fr was erg actief in het opzetten van een nieuwe aanval. Op de laatste passage van de Rue de Belle Vue ontstond een kopgroep van acht renners. Etixx-Quick Step was met vier renners hofleverancier, Cofidis en Lotto-Soudal hadden beiden twee renners. Kris Boeckmans (Lotto-Soudal) versloeg Gianni Meersman (Etixx-Quick Step) vervolgens met sprekend gemak in de sprint. Christophe Laporte (Cofidis) werd derde.

https://www.youtube.com/watch?v=uOiSFMkRWrA

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Meer zoals dit

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...