UCI wil WorldTour-licentie Astana intrekken (UPDATE)

UCI wil WorldTour-licentie Astana intrekken (UPDATE)
  • Astana Astana

De UCI wil de WorldTour-licentie van Astana alsnog intrekken. De internationale wielerunie dient daartoe binnenkort een verzoek in bij de onafhankelijke licentiecommissie. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.

Het besluit van de UCI is gebaseerd op de uitkomst van het rapport dat een onafhankelijke commissie heeft gedaan naar de structuur, het antidopingbeleid en het management van de Astana-formatie. Naar aanleiding daarvan concludeerde de wereldwielerbond dat er grote verschillen zijn tussen de uitkomt van het rapport en het beeld dat de wielerploeg van manager Alexander Vinokoerov zelf schetst.

Als de onafhankelijke licentiecommissie het verzoek van de UCI overneemt, dan is Astana haar startrecht in de grote koersen dus kwijt. Dat betekent voor onder anderen Tourwinnaar Vincenzo Nibali, Lieuwe Westra en Lars Boom, dat men dit jaar afhankelijk is van wildcards.

UPDATE (13:10)

Astana heeft inmiddels tegenover Cyclingnews bevestigd dat het al advocaten heeft gepolst om zich te kunnen verdedigen. ,,We zijn gisteravond laat op de hoogte gesteld van de beslissing en hebben inmiddels contact gelegd met onze advocaten."

De Kazachse formatie komt later vandaag met een uitgebreidere verklaring.