Tinkov: 'Iedereen is bang voor Contador'

Tinkov: 'Iedereen is bang voor Contador'

Oleg Tinkov, de Russische eigenaar van Tinkoff-Saxo, is niet op zijn mondje gevallen. Ook deze keer heeft Tinkov zijn woordje klaar. "Alberto Contador gaat de Giro en de Tour winnen", aldus de charismatische Rus tegenover Cycling Weekly.

"Ik ben ervan overtuigd dat Contador wint, of hij moet net zoals in 2014 pech kennen door een val of een tactische fout." Volgens Tinkov zijn de grote concurrenten bang van de Spanjaard. "Iedereen weet dat Contador kan winnen, daarom zijn ze bang van hem en gaan ze niet naar de Giro." Contador kan de eerste renner worden die zowel de Giro als de Tour wint in hetzelfde jaar, sinds Pantani dat deed in 1998.

Tinkov vervolgt zijn boodschap: "Toen Alberto zei dat hij de Giro en de Tour ging rijden, kozen alle concurrenten voor de Tour omdat ze bang van hem zijn." Volgens Tinkov had Contador hem al twee keer eerder een Tourzege moeten bezorgen. "In 2013 was hij niet goed. Toen gaf ik veel kritiek op hem en dat heeft geholpen. Vorig jaar had hij zonder die valpartij de Tour gewonnen. Het is nog vroeg om te oordelen, maar ik vind hem nu beter dan vorig jaar."

Tinkov is zich ervan bewust dat Contador te vermoeid uit de Giro kan komen om nog op zijn best te zijn in de Tour. "Natuurlijk is hij moe als hij terug komt uit Italië. Hij heeft maar drie of vier weken om te herstellen, dat is een risico. Maar we nemen dit risico omdat we denken dat hij de sterkste is. Hij is de sterkste renner van zijn generatie, maar Froome, Nibali en Quintana zijn ook sterk en zullen de Tour fris kunnen starten."

Tinkov wilde er eind vorig jaar voor zorgen dat alle belangrijke klassementsmannen - volgens Tinkov zijn dat Contador, Froome, Nibali en Quintana - aan de start kwamen van zowel de Giro als de Tour en de Vuelta. Hij loofde een prijs uit van een miljoen euro voor de winnaar van de vier renners over de drie grote rondes. De renners sloegen zijn aanbod af. "Ik wist dat ze het niet meteen zouden accepteren, maar ze hebben er nu in ieder geval over nagedacht." Tinkov is geen fan van het uitkiezen welke koersen je kunt rijden. "De anderen rijden de Tour. Ten eerste geeft dat aan dat ze bang zijn van Contador, ten tweede laat het zien dat de sport wielrennen fout is. Je zou niet moeten kunnen kiezen, je moet ze alle drie rijden", besluit de Rus.