Cataldo: 'Was graag bij Sky gebleven'

Cataldo: 'Was graag bij Sky gebleven'

Dario Cataldo, de Italiaan die deze winter de overstap maakte van Team Sky naar Astana, was maar al te graag bij Sky gebleven. "Van de teams waarvoor ik heb gekoerst, was dit de ploeg waar ik het meest spijt van heb gehad dat ik hem verliet", vertelt de renner uit de Abruzzen aan Cyclingnews. "In de Ronde van Peking reed ik mijn laatste koers voor Sky. Ik had het gevoel dat mijn ploeggenoten destijds teleurgesteld waren dat ik ze verliet", aldus Cataldo.

Hij maakte een opvallende transfer. Van Team Sky - met Chris Froome in haar rangen - verkaste de Italiaan naar Astana, waar de Tourwinnaar van vorig jaar Vincenzo Nibali rijdt. Dit jaar moet hij normaal gesproken Fabio Aru gaan begeleiden bij diens wens om de Giro d'Italia te winnen. "Maar alles kan nog veranderen, het kan ook zijn dat ik Nibali in de Tour moet bijstaan", zegt Cataldo.

Cataldo, winnaar van een etappe in de Vuelta a España van 2012, erkent dat hij bij Sky had willen blijven. "Ik wilde blijven, zij wilden me houden, maar er is altijd een verschil tussen vraag en aanbod van salaris." Hij neemt veel ervaring mee naar de concurrent. "Rijden bij Team Sky was een grote persoonlijke en professionele ervaring", stelt de renner die volgende maand dertig jaar wordt.

"Ik leerde veel over trainingstechnieken en voeding. In ieder team leer je bij. Ik leerde bij QuickStep ook, maar wat ik bij Sky mee kreeg, was zoals iedereen wellicht weet heel geprogrammeerd. Het is een vrij extreem systeem, omdat je vaak de focus legt op één doel en daarvoor vaak andere koersen laat voor wat ze zijn. Je moet altijd compenseren in een seizoen."

Cataldo denkt dat Nibali hem in de ploeg wilde omdat hij zichzelf altijd wegcijfert voor anderen. "Resultaten zijn voor mij relatief. Ik ben trots op het werk dat ik verricht voor betere klassementsmannen. Wiggins, Froome, Henao: ik heb altijd voor ze gedaan wat ik kon doen. Daarom wilden Fabio (Aru) en Vincenzo (Nibali) mij hebben." Eén van de renners die profiteerden van de vrijgekomen plaatsen van onder andere Dario Cataldo bij Team Sky was landgenoot Wout Poels.