Gunnewijk stopt met wielrennen

Gunnewijk stopt met wielrennen

Loes Gunnewijk stopt met wielrennen. Dat kondigt ze vandaag zelf aan op de website van haar ploeg Orica-AIS. De 34-jarige wielrenster uit Zwolle rijdt dit jaar haar laatste seizoen op de weg.

Na vijftien jaar actief te zijn geweest in het profpeloton komt er een eind aan voor Gunnewijk. De Nederlands kampioene van 2010 had er zelf het volgende over te zeggen: "Ik wilde op mijn moment een eigen beslissing kunnen maken en wilde op het hoogste niveau en bij Orica-AIS mijn carrière beëindigen." Met Orica wist Gunnewijk onder andere in 2012 zilver op het wereldkampioenschap in de ploegentijdrit te halen. Een jaar later werd ze met haar ploeg derde op het wereldkampioenschap ploegentijdrit.

"De afgelopen winter heb ik hard gewerkt aan het herstellen van mijn schouderbreuk", vervolgt Gunnewijk. "Toen heb ik nog een keer goed na kunnen denken over mijn doelen. Ik wil nog één jaar volle bak koersen en dan is het tijd voor nieuwe uitdagingen."

Haar grootste triomf vindt Gunnewijk zelf de nationale titels die ze behaalde. "Het is altijd een speciaal gevoel wanneer het volkslied voor je wordt gespeeld." Ze werd zowel Nederlands kampioen op de weg als in de tijdrit. In 2010 won ze de Ronde van Drenthe en ook won Gunnewijk etappes in de Tour de l'Aude, de Giro Rosa en de Holland Ladies Tour.

Waar ze haar laatste race rijdt, is nog niet helemaal bekend. Zelf verwacht ze dat dit in Richmond gebeurt. "Ik wil met Orica-AIS daar de ploegentijdrit rijden. Ook hoop ik een plaatsje in de Nederlandse ploeg voor de wegwedstrijd af te dwingen." Ook een volgende stap in de carrière plant Gunnewijk in de sport. "Dat vind ik gewoon het mooist."