Kristoff wint sprint in Qatar

Kristoff wint sprint in Qatar

Alexander Kristoff (Katusha) was primus in de vierde etappe van de Tour of Qatar. Hij ging in de 165 kilometer lange etappe tussen Al Thakhira en Mesaieed Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) en Nikias Arndt (Giant-Alpecin) vooraf in een massasprint. Vanwege de harde wind besloot de koersorganisatie om de etappe een uur en tien minuten eerder van start te laten gaan. Dit resulteerde in het feit dat live beelden niet uitgezonden werden, maar verlaat op televisie werden gebracht. Het is voor Kristoff de tweede etappezege deze ronde, Terpstra blijft leider in het klassement.

Al vanuit het begin trokken Etixx-Quickstep, Trek Factory Racing, Movistar en Katusha het tempo in het peloton op tot boven de zestig kilometer per uur, wat resulteerde in opsplitsingen van de groep. Onder anderen Danny van Poppel (Trek Factory Racing) en Stefano Pirazzi (Bardiani-CSF) moesten de rol lossen. Na tien kilometer trokken Dmitriy Gruzdev (Astana), Jaco Venter (MTN-Qhubeka) en Jarl Salomein (Topsport Vlaanderen-Baloise) erop uit. Zij kregen al snel een geruststellende voorsprong. Na 25 kilometer hadden ze een voorgift van dik twee minuten.

 

Katusha nam de leiding in het peloton over om het gat rond de twee minuten te houden. Met Alexander Kristoff hadden zij een ritwinnaar in hun rangen, die al vaak bewees in een harde koers de beste te zijn. Etixx-Quickstep - met ritwinnaar van gisteren en gouden trui Niki Terpstra in haar rangen - haalde echter snel de druk van het peloton af en liet de voorsprong van de drie aanvallers oplopen tot vier minuten. Theo Bos (MTN-Qhubeka) kwam ten val, maar kon zonder al te veel schade weer aansluiten in het peloton. Ook Marcel Kittel (Giant-Alpecin) had oponthoud; na problemen met zijn materiaal kon ook de Duitser rustig in de grote groep terugkeren.

Dat de renners te maken hadden met hoge windsnelheden, was te zien aan de gemiddelde snelheden. In het eerste uur werd er 50,2 kilometer afgelegd met de wind in de zij, in het tweede koersuur zorgde de wind vol op kop voor een gemiddelde van 31,9 kilometer per uur. Na honderd kilometer kwam Lars Boom (Astana) ten val, maar hij bleef ongedeerd. Inmiddels kwam Fdj.fr de leiding overnemen in de achtervolging, in dienst van hun sprinter Arnaud Démare. Samen met Movistar bracht Fdj.fr de kloof terug tot twee minuten.

Op veertig kilometer van de streep was er nog slechts een dikke minuut van de voorsprong over. Twintig kilometer later dichtte Tinkoff-Saxo het gat definitief. In de laatste vijf kilometer met wind in de zij waren het Tinkoff-Saxo en Orica-GreenEdge die het peloton uiteen trokken. Onder de gelosten was ook Lars Boom (Astana). In de sprint moest een fotofinish uitmaken of Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) of Alexander Kristoff (Katusha) de winnaar was. De Noor won uiteindelijk met een banddikte verschil.