Valverde: 'Richmond mijn laatste kans op regenboogtrui'

Valverde: 'Richmond mijn laatste kans op regenboogtrui'

Als het aan Alejandro Valverde ligt, heeft hij dit jaar voor het laatst kans om wereldkampioen op de weg te worden. Dat zegt de 34-jarige Spanjaard in een interview met ciclismoafondo.  "Ik heb het parcours nog niet uitgebreid bestudeerd of gezien, maar het is echt nog mijn enige kans." Daarmee verwijst hij vooral naar het parcours van het WK in 2016, dat verreden wordt in Qatar. "Ik heb deze week gemerkt dat de wind mij fataal wordt."

Alles op het WK dus dit jaar? "Het wereldkampioenschap is een obsessie voor me, maar ik ga niet vanwege die ene koers andere doelstellingen anders benaderen." Andere doelstellingen ziet El Imbatido vooral in de Waalse klassiekers en de Tour de France, waar hij als superknecht van Quintana aan de start komt. "Ik probeer er zo goed mogelijk te zijn, om optimaal te kunnen knechten voor Nairo."

En als hij alles heeft gegeven in dienst van de Colombiaan, komt hij opnieuw aan de start voor de ronde van zijn eigen land. "We gaan zien of ik dermate in vorm kan zijn om de ronde te winnen. De ronde heeft me altijd goed gedaan en ik heb in ieder geval de motivatie om hem te winnen. Of ik de benen ook kan hebben, dat moeten we in september zien."

Daarna gaat Valverde door naar Richmond, om aan zijn zes medailles eindelijk eens een gouden toe te voegen. "Richmond wordt mijn laatste kans op de overwinning. Vorig jaar was Kwiatkowski veel te sterk en had ik in de groepssprint ook niet gewonnen. Ik wist dat ik maar één kans had: op de laatste beklimming ben ik dan ook gegaan. Ik heb altijd geprobeerd om het wereldkampioenschap te winnen, alleen het is nooit gelukt."

Over zijn doelstelling dit jaar heeft de World Tour-winnaar van vorig jaar nog één ding te zeggen: "Het doel is om met Nairo de Tour te winnen. De Vuelta heeft geen voorbereiding nodig als ik de Tour heb gereden, ik doe het al jaren zo. Het belangrijkste is dat ik er voor Quintana ben en ik ben ervan overtuigd dat ik er in juli voor hem zal staan."