HomeNieuwsDegenkolb wint koninginnenrit op Hatta Dam

Degenkolb wint koninginnenrit op Hatta Dam

John Degenkolb (Giant-Alpecin) was vandaag de sterkste in de Dubai Tour. De Duitser klopte in een aankomst heuvelop op de Hatta Dam Alejandro Valverde en Juan José Lobato van Movistar. Hij neemt ook de leiding over van Mark Cavendish (Etixx-Quickstep). Het is voor Duitser de eerste zege van het seizoen.

 

Vijf renners namen de vroege vlucht op zich. Luka Pibernik (Lampre-Merida), Mohamed Al Murawwi, Vladimir Gusev (beiden Sky Dive Dubai), Martijn Verschoor (Novo Nordisk) en Alessandro Bazzana (UnitedHealthcare) kozen al vroeg op de dag voor de aanval in deze koninginnenrit. Een redelijk heuvelachtige etappe die met 205 kilometer meteen de langste van deze ronde was. Na 90 kilometer hadden de vijf een voorsprong van negen minuten. Op dat moment nam Movistar – werkend voor Alejandro Valverde – de leiding in het peloton over van de mannen van Etixx-Quickstep van klassementsleider Mark Cavendish.

Vooraan werd op vijftig kilometer van de streep eerst Al Murawwi gelost, even later moest onze landgenoot Martijn Verschoor er ook aan geloven. Hij lostte op de eerste beklimming van de Khalba Road Tunnel. Het peloton kwam daar een halve minuut later boven, voor er iets opmerkelijks gebeurde. Aan het einde van de tunnel lag een kunstgrasmat, om gaten in de weg te bedekken. Achterin het peloton veroorzaakte deze mat een valpartij van zo’n tien renners. Even later ging er in de afdaling ook een renner rechtdoor over de vangrail, hij kon zonder erg weer aansluiten. Aan de andere kant werd de Khalba Road Tunnel opnieuw beklommen, waar leider Cavendish werd gelost. Hij omringde zich met veel ploegmaats en kon in de afzink weer aansluiten.

Op dertig kilometer van de streep was het de beurt aan een oudgediende. Francisco Paco Mancebo (Sky Dive Dubai) koos voor de aanval en liep uit naar een voorsprong van anderhalve minuut op vijftien kilometer van de streep. Op het moment dat het bergop ging, tussen kilometer dertien en elf van de streep, slonk zijn voorsprong zienderogen. Ángel Vicioso (Katusha) koos voor de tegenaanval. Op zijn beurt werd hij gecounterd door Lars Boom. De Vlijmenaar ging zo op zoek naar de koploper. In het peloton nam BMC over in dienst van kopman Philippe Gilbert. Boom kwam snel aansluiten bij Mancebo, maar het tweetal werd op vijf kilometer van de streep gegrepen. Daarna werd alles gereed gebracht voor de sprint bergop. Net voor de stuwdam werd aangedaan, zorgde Degenkolb ervoor dat hij subliem geplaatst zat. Zijn in de laatste bocht opgebouwde voorsprong gaf hij zelfs op de flanken van 17% niet meer af.  

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | Belg wint knettergekke downhillrace op eiland in Afrika en deelt spectaculaire GoPro-beelden

Megavalanche La Réunion is een enduro massa-evenement waarbij het de bedoeling is om met...

9 Wielermodestatements die sowieso voor de nodige discussie gaan zorgen…

Onze redacteur legt z'n hoofd op het hakblok en speelt voor wielermodepolitie in dit artikel - maar gelukkig leven we niet in een wielerdictatuur waar de harde hand van de wielermodepolitie regeert, dus wees het vooral hartgrondig met hem oneens!

Niels Albert legt uit waarom zoveel crossers last hebben van rug: ‘Sponsors plezieren’

Mathieu van der Poel zag vorige winter zijn hele veldritseizoen in het water vallen...

Opvallend: 89-jarige man pakt Amerikaanse nationale cyclocrosstitel

We kennen allemaal het verhaal van Alejandro Valverde. De veteraan ging pas op zijn...

Meer zoals dit

Quinten Hermans keert 23 december terug in cross: ‘Ik heb eigenlijk geen idee waar ik conditioneel zal staan’

Hermans, die vanaf volgend kalenderjaar uitkomt voor Alpecin-Deceuninck, zijn laatste cross was het EK...

Niki Terpstra de Tom Boonen van Nederland: ‘Ik heb conditie, maar na een uurtje racen kom ik gesloopt uit de auto’

Al blijft het waarschijnlijk niet alleen bij gravelen, want de Noord-Hollander koestert ook ambities...

Thijs Zonneveld komt met initiatief om jeugdsport te bevorderen: ‘Sporters gaan clinics geven en daarna een deal met de klas of school aan’

Nederlanders, en de jeugd in het bijzonder, sporten steeds minder. Dat feit is Thijs...