Viviani de snelste op palmeiland (Video)

Viviani de snelste op palmeiland (Video)

Winst voor Elia Viviani (Team Sky) in de Dubai Tour. In de tweede etappe, die startte in het centrum van Dubai en eindigde op het palmeiland Palm Jumeirah, klopte hij Mark Cavendish (Etixx-Quickstep) en Andrea Guardini (Astana) in de massasprint. Cavendish blijft leider. Het is voor Viviani de eerste zege in het tenue van Team Sky.

 

Vroeg in de koers wisten vijf renners te ontsnappen. Chun Kai Feng (Lampre-Merida), Enrico Battaglin (Bardiani-CSF), Rafai Chtioui (Skydive Dubai), Bernhard Eisel (Team Sky) en Davide Frattini (UnitedHealthcare) vormden de kopgroep. Battaglin en Eisel was het vooral om de eerste bonificatiesprint te doen. Ze lieten zich hierna uitzakken tot in het peloton. Drie aanvallers bleven over, zij hadden met nog honderd kilometer te gaan een maximale voorsprong van vijf minuten te pakken.

Vlak na de tweede tussensprint - gewonnen door Chtioui - viel het peloton uiteen in waaiers. Onder andere Giovanni Visconti (Movistar) liet zich verrassen. De waaiers waren van korte duur, nog geen vijf kilometer later was alles weer samen. Intussen had de Tunesische kampioen Chtioui zijn medevluchters achter gelaten, hij reed met een voorsprong van twee minuten vooruit. Op 48 kilometer van de streep kwam een trosje renners ten val in het peloton. Robert Kiserlovski (Tinkoff-Saxo) hield er schaafwonden aan over en Alexander Porsev (Katusha) - gisteren nog vierde in de massasprint - kon zonder blessures weer de aansluiting maken.

De valpartij zorgde ervoor dat het peloton in de wachtstand ging en de voorsprong van Chtioui liep op naar twee minuten en veertig seconden. In de finale schakelden Etixx-Quickstep en Team Sky bij voor hun sprinters Cavendish respectievelijk Viviani. Aan het avontuur van de Tunesische koploper kwam rond tien kilometer voor de streep een einde. In de finale werden vooral Cavendish en Guardini goed afgezet. Guardini ging van ver aan en werd geremonteerd door een machtige Viviani. Hij zette Cavendish op een fietslengte.