Boeckmans wint chaotische etappe in Bessèges

Boeckmans wint chaotische etappe in Bessèges

Kris Boeckmans (Lotto-Soudal) heeft de eerste etappe in de Ster van Bessèges gewonnen. De 27-jarige Belg was de beste van een kopgroep van vijftig renners. Hij klopte na 154 kilometer Edward Theuns (Topsport Vlaanderen) en Marco Coledan (Trek Factory Racing) in een sprint in Beaucaire. Hij is daarmee de eerste leider in de koers, die tot en met zondag duurt. Beste Nederlander werd Brian van Goethem. Hij werd tiende.

Al vroeg in de wedstrijd was het een drukte van jewelste. Na veel aanvallen ontstond een kopgroep van 28 man met daarin Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing), Bryan Coquard (Europcar), Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Marco Marcato (Wanty-Groupe Gobert) en Romain Feillu (Bretagne-Séché) als bekendste renners. De groep reed een voorsprong van maximaal 2 minuten bijeen. Op zestig kilometer van de streep moest Gorik Gardeyn (Veranclassic-Ekoï) de rol lossen vooraan.

Vanuit het peloton kwam een nieuwe beweging op gang. 25 renners - met daarbij Thibaut Pinot, Kévin Reza (beiden Fdj.fr), Maxime Monfort, Pim Ligthart (beiden Lotto-Soudal) en Björn Leukemans (Wanty-Groupe Gobert) - maakten na een lange achtervolging de oversteek naar de kopgroep. Op twintig kilometer van de streep sloten zij aan. In de vernieuwde kopgroep van 52 man bevonden zich ook Brian van Goethem en Dylan Groenewegen voor Team Roompot.

Er resteerden nog drie plaatselijke ronden van ieder 6,6 kilometer. Op vijftien kilometer van de streep ging een groep van dertien renners in de aanval. Ligthart en Van Goethem waren hierin vertegenwoordigd, evenals Dennis Vanendert, Kris Boeckmans (Lotto-Soudal), Elliot Lietaer en Sander Helven (Topsport Vlaanderen). Al snel liepen ze 35 seconden uit op de rest van de grote groep. Het peloton was met een achterstand van twee minuten al kansloos. Met nog ruim een kilometer te gaan koos Pim Ligthart voor de aanval. Vlak voor de streep werd hij gegrepen. In de groepssprint was uiteindelijk Kris Boeckmans de snelste. Het is voor hem de eerste overwinning dit seizoen.