Cavendish boekt nipte zege in Dubai

Cavendish boekt nipte zege in Dubai

Mark Cavendish (Etixx-Quickstep) heeft de eerste etappe in de Dubai Tour gewonnen. In Dubai was hij na 145 kilometer de snelste in een massasprint. Hij klopte Andrea Guardini (Astana) met een banddikte. Elia Viviani (Team Sky) vervolledigde het podium. Martijn Verschoor (Novo Nordisk) werd op de tiende plaats de beste Nederlander.

In het begin van de koers ontstond al snel een kopgroep van vijf renners. Enrico Battaglin (Bardiani-CSF), Rafael Valls (Lampre-Merida), Vladimir Gusev (Sky Dive Dubai), Alessandro Bazzana (UnitedHealthcare) en Nicolas Lefrançois (Novo Nordisk) kozen voor de aanval, maar kregen nooit veel ruimte. Het gat schommelde de gehele koers tussen de minuut en twee minuten. In het peloton namen de mannen van Etixx-Quickstep de leiding om alles bijeen te brengen voor een massasprint. Met Mark Cavendish hadden zij de topfavoriet binnen hun rangen.

Giant-Alpecin besloot snel een hand toe te steken in de achtervolging, met John Degenkolb en Luka Mezgec beschikten ze over twee troeven in de sprint. Vooraan besloot Vladimir Gusev op 23 kilometer van de streep dat het te langzaam ging. Hij demarreerde en dat zorgde voor wrevel binnen de kopgroep. Drie kilometer later werden zij ingelopen, Sky nam in het peloton de kop over om Elia Viviani en Ben Swift goed vooraan in de finale te brengen.

Vlak voor de tussensprint op zestien kilometer van de streep probeerde Manuele Boaro (Tinkoff-Saxo) weg te komen uit het peloton. Op de streep werd hij bijgehaald door Ben Swift (Team Sky), die de tussensprint won en daarmee drie bonificatieseconden pakte. Zijn ploeggenoot Bernhard Eisel werd derde. Boaro trok door, maar werd snel ingelopen. In de finale kwam Vincenzo Nibali voor een lange kopbeurt naar voren, in de hoop ploeg- en landgenoot Guardini goed af te zetten. Deze moest in de sprint van heel ver komen en kwam net te laat om de Manx Express te kloppen. De fotofinish toonde het kleine verschil tussen de twee. Cavendish vertrekt morgen als leider in de tweede etappe.