Parijs-Nice eindigt opnieuw op Col d'Èze

Parijs-Nice eindigt opnieuw op Col d'Èze

Parijs-Nice eindigt dit jaar, net als in 2012 en 2013, met een klimtijdrit op de Col d'Èze. Koersorganisator ASO maakte vandaag het rittenschema bekend. Op het programma staan dit jaar ook een aankomst bergop richting de Col de la Croix de Chaubouret en een interessante etappe naar Nice. Parijs-Nice begint op 8 maart en eindigt op 15 maart.

Waar vorig jaar de Koers naar de Zon nog begon met een rit in lijn, is er dit jaar weer plaats voor een proloog. Deze vindt plaats in Maurepas. Via etappes voor de sprinters richting Contres en Saint-Amand-Montrond gaat de koers naar Saint-Pourçain-sur-Sioule, waar twee jaar geleden Matteo Trentin zijn eerste Touretappe won. In de tweede en derde rit in lijn bestaat er kans op waaiervorming en dus zullen de klassementsmannen op hun hoede moeten zijn.

De koninginnenrit volgt een dag later, op donderdag. Vijf beklimmingen van de derde en twee beklimmingen van de tweede categorie gaan vooraf aan de Col de la Croix de Chaubouret, eindbestemming van de vierde etappe die met zijn 204 kilometer gelijk de langste is van deze editie. Via een rit naar Rasteau trekken de renners naar de Côte d'Azur, waar een interessante voorlaatste etappe op het programma staat. Tussen Vence en Nice krijgen de renners drie cols van tweede en drie cols van eerste categorie voor hun kiezen, met de top van de laatste beklimming (Côte de Peille) op 27 kilometer van de streep. Op vijftien kilometer van de streep ligt dan nog een interessante tussensprint op het plateau van La Turbie.

Parijs-Nice wordt dit jaar dus niet afgesloten op de Promenade des Anglais in Nice. Dit is wel de aankomst van de voorlaatste etappe. Het slotakkoord is opnieuw aan de klimmers met een klimtijdrit van een kleine tien kilometer naar de top van de Col d'Èze. De laatste winnaar daar was Richie Porte, die in 2013 met de zege in de klimtijdrit gelijk het eindklassement won. Vorig jaar won Carlos Betancur (AG2R-La Mondiale) twee etappes en het eindklassement in Parijs-Nice en won Tom Jelte Slagter twee etappes. Dat kunstje herhalen beide renners dit jaar niet, want ze starten allebei in Tirreno-Adriatico.