'Astana overwoog te stoppen met wielerploeg'

'Astana overwoog te stoppen met wielerploeg'
  • Astana Astana

Het had niet veel gescheeld of de kleuren van Astana waren dit seizoen niet meer te zien geweest in het profpeloton. De Kazaachse wielerfederatie overwoog namelijk eind vorig jaar na diverse dopinggevallen te stoppen met de WorldTour-ploeg van manager Alexandre Vinokourov. Dat schrijft De Telegraaf maandag.

Darkhan Kaletayev, voorzitter van de nationale bond, zei op de officiële ploegpresentatie te hebben getwijfeld over het voorbestaan van de ploeg van onder anderen Lars Boom, Lieuwe Westra en Tourwinnaar Vincenzo Nibali. ,,Ik kan niet ontkennen dat we een moment serieus overwogen om de stekker uit dit hele project te trekken. We zijn gestopt met de continentale opleidingsploeg en hebben ook naar het imago van de professionele ploeg gekeken. Het werd ons echter duidelijk dat de Astana-ploeg een ongelooflijk succesvol project voor Kazachstan is."

In het najaar van 2014 testten binnen korte tijd vijf renners van het Astana-project positief. Twee daarvan, Maxim en Valentin Iglinsky, reden voor de WorldTour-formatie. De overige dopinggevallen betroffen renners van de opleidingsploeg.