VAN DER POEL WERELDKAMPIOEN VELDRIJDEN

VAN DER POEL WERELDKAMPIOEN VELDRIJDEN

Mathieu van der Poel is in Tabor wereldkampioen veldrijden bij de elite geworden. De pas twintigjarige renner kwam alleen over de streep in het Tsjechische Tabor, nadat hij ongeveer de hele cross solo aan de leiding reed. Wout Van Aert pakte op vijftien tellen zilver, nadat hij in de sprint afrekende met Lars van der Haar, voor wie brons resteerde. In de openingsfase hield de eveneens twintig jaar oude Belg Van Aert even gelijke tred met Van der Poel, maar nadat hij meerdere keren materiaalproblemen had en ook nog viel, zakte hij aanvankelijk ver terug.

Van der Poel besloot, net als Van Aert, pas onlangs om bij de elite te starten. Gezien hun jonge leeftijd had het tweetal nog enkele jaren bij de beloften mogen starten. Van der Poel trad door zijn zege in de voetsporen van vader Adrie, die in 1996 de regenboogtrui in het veldrijden won. Al deed Van der Poel senior dat helemaal aan het eind van zijn carrière, op 36-jarige leeftijd.

Achter Van der Poel probeerde Kevin Pauwels met Van der Haar in het wiel bij de Nederlandse koploper te komen. Op ongeveer drie kwart van de cross liet Van der Haar de Belg achter en probeerde alleen naar landgenoot Van der Poel te rijden. Op iets meer dan twee ronden van het einde leek de kleine renner van Giant-Alpecin dichtbij te komen, maar Van der Poel hield stand.

Achter de twee Nederlanders stoomde Van Aert weer op naar voren en passeerde Pauwels, die daardoor een medaille door de vingers zag glippen. In de laatste ronde kwam hij bij Van der Haar, om hem vervolgens het zilver nog te ontfutselen.