Van Dijk wil haar wereldtitel terug

Van Dijk wil haar wereldtitel terug

Een nieuw jaar is aangebroken voor Ellen van Dijk (27), maar 2014 is nog niet vergeten. De hardrijdster van het Boels-Dolmans Cycling Team heeft dan ook, na het mislukte WK in Ponferrada, één doel: na de mondiale titelstrijd in Richmond wél met de regenboogkleuren naar huis. ,,Het zit nog diep.”

 

Op de plek waar voor velen dromen juist even werkelijkheid worden – De Efteling – blikt Van Dijk tijdens de presentatie van het Boels-Dolmans Cycling Team nog even terug op één van haar grootste nachtmerries. De renster uit Woerden verspeelde vorig jaar in Spanje als regerend wereldkampioene haar regenboogtrui. ,,Het zit nog best wel diep. Ik kan wel zeggen dat het nu niet meer uitmaakt, dat is ook enigszins zo. Maar ik merk dat het gewoon nog pijn doet wanneer ik aan het WK denk”, steekt Van Dijk haar gevoel dan ook niet onder stoelen of banken.

 

,,De ploegentijdrit was voor mij een teleurstelling, de individuele tijdrit ook en de wegwedstrijd idem dito. Al heeft het me tegelijkertijd motivatie en inspiratie gegeven om zo’n teleurstelling de volgende keer te voorkomen. Die trui is nu letterlijk van m’n schouders gegleden, dus ik kan nu alleen maar omhoog kijken”, vervolgt de renster. ,,Dat vind ik een fijn uitgangspunt.”

 

Getergd is Van Dijk om dit jaar in Richmond, Virginia, weer te laten zien dat zij de beste tijdrijdster is. ,,Ja, ik heb al wat informatie ingewonnen”, biecht ze op. ,,Alle profielen en dergelijke heb ik al wel bekeken. Ik vind het wel mooi om weer nieuwe plannen te maken. Het parkoers zag er wel mooi uit, 200 hoogtemeters dacht ik. Niet enorm veel klimmen dus”, weet de twintiger uit het Groene Hart.

 

Maar er staat meer op de agenda van de hardrijdster. ,,De WK-ploegentijdrit willen we ook winnen met de ploeg. En dit jaar zijn er ook voor het eerst de European Games in Baku, een beetje de Commonwealth Games voor Europa. Daar wil ik de tijdrit winnen.” Toch zijn niet alleen de ritten tegen de klok waar Van Dijk zich op richt. ,,Ik zou graag een keer het NK op de weg winnen. En koersen in de wereldbeker, die zijn ook heel mooi”, spreekt de winnares van de laatste Ronde van Vlaanderen uit ervaring.

 

Dat Van Dijk – ondanks bijvoorbeeld haar winst in Vlaanderens Mooiste – nog vooral word gezien als tijdritkanon, kan ze goed mee leven. ,,Je wordt op een gegeven moment als dé tijdrijdster neergezet en dat is soms jammer. Maar daar ben ik ook zelf verantwoordelijk voor, ik win nu eenmaal niet veel wegwedstrijden. Ik vind dit imago wel een beetje bij me passen, ik voel me er ook prettig bij. Maar ik vind het ook heel leuk om te zien dat ik nog meer kan.” (Tekst: Stefan Bosson)