Eigen routes voor Zeeuwse wielerhelden

Eigen routes voor Zeeuwse wielerhelden

Zeeland telt vanaf komend voorjaar vier fietsroutes die vernoemd zijn naar wielerhelden uit de provincie: Jan Raas, Jo de Roo, Theo Middelkamp en Keetie van Oosten-Hage. De routes werden gepresenteerd door Tourdirecteur Christian Prudhomme. De Fransman bezocht Neeltje Jans, waar volgende zomer de tweede rit van de Ronde van Frankrijk eindigt.

De vier routes zijn ontwikkeld door Routebureau VVV Zeeland, in samenwerking met SportZeeland en de provincie en voorzien van bewegwijzering. De routes zijn vernoemd naar grote renners uit de Zeeuwse wielergeschiedenis, renners gehard en gevormd door de altijd aanwezige Zeeuwse wind. Dit voorjaar organiseerden de initiatiefnemers van de routes een verkiezing waarin het publiek mocht bepalen wie zich de grootste wielerhelden aller tijden mogen noemen.

Raas staat te boek als een van de grootste klassiekerrenners uit de Nederlandse historie, won tien ritten in de Tour en werd voor eigen publiek in Valkenburg wereldkampioen. De Roo maakte onder meer furore met dubbele winst in de Ronde van Lombardije en Parijs-Tours, een keer de Ronde van Vlaanderen en drie ritzeges in de Tour. Middelkamp was in 1947 de eerste Nederlandse wereldkampioen op de weg bij de profs en zorgde elf jaar eerder voor een eerste oranje ritwinst in de Tour. Van Oosten-Hage pakte onder meer twee wereldtitels op de weg en was bovendien vier keer wereldkampioene achtervolging op de baan.