Oud-renner Sjef Janssen (95) overleden

Oud-renner Sjef Janssen (95) overleden

Oud-renner Sjef Janssen is in zijn woonplaats Elsloo overleden. Janssen is 95 jaar oud geworden. De Limburger, meestal Sjefke genoemd, was de oudste nog levende Nederlandse Tourrenner. Janssen reed de Tour de France vier keer: in '47, '48, '50 en '53. Bij zijn laatste twee deelnames haalde Janssen de finish niet. In 1947 en 1949 veroverde Janssen de Nederlandse titel. In '47 werd hij bovendien derde bij het wereldkampioenschap op de weg. Na zijn loopbaan was Janssen ploegleider en bestierde hij een fietsenzaak in Elsloo, die nog steeds bestaat.

De in 2010 overleden Jean Nelissen schreef in het voorjaar van 2007 een mooi verhaal over zijn provinciegenoot voor Wieler Revue. Een passage uit dat verhaal:Sjef Janssen is een beminnelijk mens. Eenvoudig en bescheiden. Geen praatjesmaker. Hij heeft de gave om met mensen om te gaan. En hij heeft humor.

Zijn rijwielzaak wordt nu gerund door zijn zoon Jo. Maar Sjef is nog vaak in de zaak om bijvoorbeeld wielen te spijken, een specialisme dat hij als geen ander meester is.

Zijn andere zoon Sjef junior is getrouwd met de beroemde amazone, Olympisch- en wereldkampioene Anky van Grunsven. Sjef junior is haar trainer en hij is ook bondscoach dressuur. Heel even heeft Sjef junior aan het wielerpeloton geroken, maar toen won zijn liefde voor paarden het.

Het leven is snel voorbij gegaan. Toch kijkt hij tevreden terug. Hij heeft met zijn talent gewoekerd. En zeg zelf: voor wie zijn ooit in Nederland 15.000 mensen uitgelopen? Dat is te danken aan de heroïek van het wielrennen toen. De mensen hadden vlak na de oorlog weinig ander vertier. Vakantiereizen naar Mallorca, Ibiza, Spanje en Frankrijk en de televisie waren er niet. Dus concentreerde zich de aandacht op de plaatselijke voetbalclub en avonturiers op een racefiets zoals Sjef Janssen.

Elsloo, februari 2007. Hij kijkt verlangend naar buiten. ,,Ik hoop dat het snel beter weer wordt , dan ga ik weer elke dag fietsen. Ik ruik dan de geur van de gewassen in de ontluikende natuur. De fiets heeft mijn leven bepaald. Hij blijft mijn trouwste kameraad.”