WADA zet 'grote stap' in dopingbestrijding

WADA zet 'grote stap' in dopingbestrijding

Sporters die samenwerken met geschorst personeel kunnen binnenkort zelf een schorsing tegemoet zien. Die nieuwe regel van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) gaat met ingang van 2015 in. ,,Vanaf 1 januari zullen wij sporters informeren over de lijst met personen die geschorst of veroordeeld zijn", vertelt WADA-directeur David Howman aan Cyclingtips. ,,Hiermee willen we voorkomen dat zij met hen samenwerken. Gebeurt dat wel, dan kan er een schorsing volgen. Het is een vrij grote stap vooruit."

De regel maakt een einde aan ongelijke wetgeving in verschillende landen. Zo kon het voorkomen dat sporters in Italië werden gestraft voor een samenwerking met de geschorste arts Michele Ferrari, maar dat die berisping niet buiten Italië werd overgenomen.

Dozen vol materiaalHowman laat verder weten dat de samenwerking met de UCI na jaren van onenigheid sterk verbeterd is. ,,We zijn door moeilijke tijden gegaan, maar die zijn nu voorbij. De sfeer is veel relaxter en we kunnen goed opschieten met het team van Brian Cookson." Ook over de onafhankelijke commissie die momenteel de dopingcultuur in de wielersport en de rol van de UCI onderzoekt, is Howman te spreken. ,,We hebben ze dozen vol materiaal gestuurd en verwachten dat ze alles zullen bekijken. Als ze nog vragen hebben, kunnen ze die stellen. Tot nu toe verloopt alles volgens ons heel professioneel." Belangrijke personen in de wielersport, waaronder Lance Armstrong, legden verklaringen af bij de commissie. Het eindrapport zal in de komende maanden afgerond worden. Howman: ,,Daar kijken we naar uit want dan kunnen we, hopelijk, het verleden achter ons laten."