Elijzen over vertrek bij Belkin: 'Uit elkaar gegroeid'

Elijzen over vertrek bij Belkin: 'Uit elkaar gegroeid'

Na vijf seizoenen als actief profrenner en twee jaar achter het stuur bij Lotto tekende ploegleider Michiel Elijzen eind 2012 bij Rabobank, dat door het plotse afhaken van de bank eerst Blanco werd en later Belkin. Vanaf komend seizoen is hij 'performance director' bij de nieuwe opleidingsploeg van SEG Racing, zeg maar: hoofd opleidingen. Bij Belkin voelde hij zich naarmate het seizoen vorderde steeds minder op zijn plaats. Kort samengevat: Elijzen en het management groeiden uit elkaar. ,,Toen Rabobank mij benaderde, was dat met het idee om de boel daar wat op te schudden. Rabobank, dat was een instituut. Een van de rijkste WorldTour-ploegen. Ik ging ook niet weg bij Lotto omdat ik het daar niet naar mijn zin had, maar omdat ik dacht: 'Nu wordt het nóg beter!' Misschien was ik wel te snel, te ambitieus. Achteraf was het misschien ook goed geweest als ik daar was gebleven en nog wat meer had geleerd, maar ik wilde gewoon snel hogerop.”

 

Zijn de twee jaar bij Blanco/Belkin heel anders uitgepakt dan je dacht toen je er in stapte?

,,Ja. Sowieso dat ik bij een andere ploeg tekende dan het uiteindelijk werd."

 

Een ploeg met minder middelen ook...

,,Maar dat vond ik wel leuk. Het idee bij Rabobank was altijd: 'Dit gaat nog jaren zo door'. Dat gevoel had had ik zelf ook toen ik er fietste. Maar toen Rabobank ineens stopte en alles uit zijn comfort zone werd gehaald, vond ik dat wel een leuke situatie. Iedereen ging ervoor, zette drie stappen extra en er ontstond echt een groepsgevoel. Dat was, vond ik, best een mooie werksfeer. Je krijgt een hele andere moraal in zo'n ploeg. In het begin ging het natuurlijk ook als een trein, voor de Omloop hadden we geloof ik al elf overwinningen. Het was echt een beetje het wij tegen de rest gevoel. Het was gewoon prettig, we hadden veel contact met elkaar. Korte lijntjes. Wij met het management, het management met de renners. Dat vond ik prettig. En daar functioneerde ik zelf ook goed bij."

 

Was is er in de tussentijd dan veranderd?

,,Blanco werd Belkin. Niet zozeer dat het gemakzuchtige er weer in sloop, dat ook weer niet... Maar ik vond dat de kloof tussen het management en ons groter werd. Ik had het gevoel minder betrokken te worden bij het geheel. Waar ik bij Blanco echt over alles mocht meedenken, werd dat steeds minder. Ik had het gevoel dat ik de ambities waarmee ik bij Rabobank kwam en uit die beginperiode van Blanco weer een beetje opzij moest schuiven."

 

Lees het complete interiew met Michiel Elijzen in het Jaaroverzicht van Wieler Revue. Bestel in de webshop.