Tour-parkoers bekend, Mollema heeft er zin in

Tour-parkoers bekend, Mollema heeft er zin in

Het is pas oktober, maar de wielerfanaten kunnen zich al verheugen op de Tour de France van 2015. Het parcours Tour de France 2015 is bekendgemaakt en het belooft veel spektakel. Bauke Mollema ziet de vele klimkilometers met plezier tegemoet.

Veel klimmen, weinig tijdrijden in Tour de France 2015In eerste instantie lijkt het totaal aantal kilometers van 3344 erg weinig. In 2014 werden er immers 3663 kilometers gereden. Maar de Tour van 2015 wordt een stuk pittiger. Maar liefst zeven pure bergetappes zitten erin, verdeeld over drie keer Pyreneeën en vier keer de Alpen. Vijf van die bergetappes hebben ook een finish bergop, met onder meer in de een na laatste etappe een zware beklimming van de Alpe d’Huez. Op voorhand lijkt dit in het voordeel van berggeiten als Alberto Contador, Vincenzo Nibali en de nog jonge Nairo Quintana.

Veel Nederlandse wielerfans zullen natuurlijk weer te vinden zijn in de Alpen gedurende die laatste week. Maar de meeste zullen zich in de eerste drie dagen van de Tour laten zien. In de openingstijdrit in Utrecht van 13,7 kilometer ligt er zelfs een goede kans op de eerste Nederlandse gele trui sinds Erik Breukink in 1989. Tom Dumoulin zal zijn pijlen moeten richten op die enige individuele tijdrit van de Tour. De winnaar daarvan mag nog één etappe in Nederland in het geel rijden, waarna op dag drie en dag vier nog spektakel te beleven valt met de muur van Huy in België en de kasseien in Noord-Frankrijk.

Verandering in groene trui slecht nieuws voor Peter SaganDe Tour de France van 2015 zal een andere invulling krijgen voor de sprinters. De afgelopen drie jaar won Peter Sagan met gemak de groene trui door vooral de tussensprints voor zijn rekening te nemen. Nu wordt dat anders. De etappewinnaars van vlakke etappes krijgen nu veel meer punten dan voorheen. De eerste over de meet krijgt 50 punten, de tweede 30, de derde 20 en dan vanaf 18 met stapjes van 2 omlaag tot 8, 7, 6, 5, 4, 3 en 2 punten.

In de andere 12 etappes blijft het zoals de afgelopen drie jaar met 45, 35, 30, 26, 22 en dan met stapjes van 2 omlaag. “Dit brengt de pure sprinters terug in de race voor de groene trui”, aldus parcours-directeur Thierry Gouvenou. Ook worden de sprinters tegemoet gekomen in hun gooi naar de gele trui. Want de bonificatieseconden zijn terug en zijn in de eerste week te verdienen. De nummers één, twee en drie ontvangen respectievelijk tien, zes en vier seconden aan bonificatie in de zes ritten na de openingstijdrit. Met een korte proloog ligt het geel dus voor het grijpen voor de sprinters.

Bauke Mollema heeft er zin in, Wilco Kelderman debuteertNederland zal vooral uitkijken naar de best presterende Nederlander van de laatste jaren: Bauke Mollema. Hij gaat de overstap maken naar Trek Factory Racing en is volgend jaar ook daar kopman in de Tour de France. Oude rot Fränk Schleck is blij met de komst van Mollema en heeft al aangegeven door het vuur te willen gaan voor de Nederlander, die uitkijkt naar de Tour. “Het is een heel mooi en spectaculair parcours. Het is al in de eerste week spannend, maar het zal in de Alpen worden beslist. Een rit die ik zelf wil winnen, is natuurlijk Alpe d’Huez.”

Naast Tom Dumoulin en Bauke Mollema zijn er nog een aantal Nederlanders die kansrijk mogen worden geacht. Lars Boom won dit jaar al de kasseienrit in de Tour de France en nu staat die dus ook weer op het programma op de vierde dag. Hij hoopt dat hij namens Astana weer zijn rondje Frankrijk mag rijden. De twee toppers die bij Belkin bleven, Laurens ten Dam en Robert Gesink, kijken ook positief uit naar de Tour. Ten Dam hoopt op weer een top tien, terwijl Gesink hoopt zijn slag te kunnen slaan in de spectaculaire ritten. Maar we moeten ook zeker niet de 23-jarige Wilco Kelderman vergeten, die zijn Tourdebuut gaat maken. De nummer 7 van de Giro van dit jaar hoopt bergop mee te kunnen. “Het ziet er wel goed uit, al vind ik de route niet zo belangrijk. Als je goed in vorm bent, is elke klim wel goed te doen.”