Etappeschema Tour de France 2015 gepresenteerd

Etappeschema Tour de France 2015 gepresenteerd

In Parijs is het etappeschema van de Tour de France 2015 gepresenteerd. Voor de zesde keer in de geschiedenis zal de Franse etappekoers in Nederland vertrekken, met een openingstijdrit in Utrecht op zaterdag 4 juli. Een dag later zet het peloton koers naar het Zeeuwse Neeltje Jans. Op maandag 6 juli volgt een etappe van Antwerpen naar de Muur van Hoei, de bekende slotklim van de Waalse Pijl. In de vierde etappe doemen de kasseien opnieuw op. Zeven stroken van in totaal 13,7 kilometer doemen op in de rit van Seraing naar Cambrai, met de laatste keien op tien kilometer van de meet. In etappe acht staat met de Mur de Bretagne opnieuw een heuvelaankomst gepland, gevolgd door een ploegentijdrit over 28 kilometer tussen Vannes en Plumelec.

Zeven bergetappesWaar de tijdrijders er bekaaid vanaf komen met slechts veertien individuele kilometers tegen de klok, krijgen de klimmers zeven bergritten voorgeschoteld. Ritten tien, elf en twaalf worden afgewerkt in de Pyreneeën, met aankomsten in La Pierre Saint Martin, Cauterets en Plateau de Beille. In de Alpen volgt een kwartet bergetappes, beginnend met de zeventiende met aankomst op Pra-Loup na twee 'opwarmende' cols. Een dag later voert de route van Gap naar Saint-Jean-de-Maurienne, met onderweg onder meer de beklimming van de Glandon en de bijzonder smalle bergweg van Les Lacets de Montvernier. Etappe 19 finisht op La Toussuire en brengt de renners opnieuw over de Glandon, maar nu van de andere kant. De passages van de Croix de Fer en de Col du Mollard maken dit een van de zwaarste etappes van deze Tour.

Alpe d'HuezDe koninginnerit van de Tour 2015 is voorzien op de voorlaatste dag. Een ultrakorte etappe over de Télégraphe, Galibier en met aankomst op Alpe d'Huez zal het klassement in zijn definitieve plooi leggen. Een dag later volgen de traditionele omlopen door Parijs, waar ook de tweede editie van vrouwenwedstrijd La Course wordt verreden.

[table id=29 /]