Vuelta vandaag: Nog één keer vol

Vuelta vandaag: Nog één keer vol

Het is even wennen: geen aankomst in Madrid. Voor het eerst sinds 1993, toen de Vuelta ook eindigde in Santiago de Compostela. En ook toen gebeurde dat met een tijdrit, al was die met 44,6 kilometer aanmerkelijk langer dan die van vandaag.

De renners krijgen voor de finale van de Vuelta 2014 een vrij bochtig parkoers over tien kilometer dwars door Santiago de Compostela voor de kiezen. Geen afstand dus waarop grote verschillen gemaakt worden, maar toch. Het parkoers is, op enkele meters hoogteverschil na, helemaal vlak. Maar de soms scherpe bochten maken wel dat het zaak is goed geconcentreerd te blijven. Want wie hier teveel risico neemt, riskeert een valpartij.

 

Start/Finish:

De laatste etappe van de Vuelta gaat dwars door Santiago de Compostela en eindigt midden op de Plaza del Obradoiro. Dat is het grote plein in het centrum van de stad en het eindpunt van de Camino, de beroemde pelgrimsroute. Aan het plein huist onder meer een voormalig bisschoppelijk paleis, dat nu dienst doet als gemeentehuis en een barok kathedraal. Santiago de Compostela is een van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden, met de sint-jakobsschelp als herkenbaar symbool.